İstanbul
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

KIZILBAŞLARIN ŞAHINDAN MEKTUP VAR

31 Mart 2023, Cuma 13:12

Şâh İsmâil, Nûr ‘Alî Halîfe'yle Rûm Sûfîlerine (yani Anadolu Alevîlerine) şu mektubu gönderdi:

"Yüksekten yüksek olan bu Hânedânın (yani Safevî ailesinin) Rûm ülkesinde yaşayan pâk îtikâtlı sûfîlerine şunu ilan ediyoruz ki, bu zamânda biz, cümlesi mâsum olan İmâm hazretlerinin - onların hepsine selâm olsun - buyruğuyla Muhammed kuşunu ve Aliyyen Veliyyullah davulunu nevâziş ile seslendirerek ortaya çıkmışız ve On iki İmam aleyhi’s-selâmın mezhebine revâc vererek, gerek Sünnî, gerekse de Kâfir olan ekser pâdişâhları ve inatçıları helâk toprağı üzerine sermişiz. Hakk mezhebin yolunda çalışmışız ve çalışmaktayız.

Şimdi ataları nesil-be-nesil Şâh-ı Merdân aleyhi’s-selâmın taraftarlarından olmuş Nûr ‘Alî Halîfe'yi kendi hükümdâr şahsımızın temsilcisi olarak o tarafa gönderiyoruz. Gerekiyor ki, bu yüksek Hânedânın (yani Safevî ailesinin) temiz düşünceli Sûfîleri onu kendilerinin egemen halifeleri olarak tanısınlar ve ona itaat etmekten kaçınmasınlar. Eğer aranızdan herhangi birisi ona itaat etmez ise, bu o demek olacaktır ki, o adam bizim hükümdâr şahsımıza tâbî olmaktan imtinâ etmiştir.”

Nûr ‘Alî Halîfe’nin Rûm'a gitmesi haberi oradaki Sûfîlere (yani Alevîlere) ulaştığında on bin kişi kadar Sûfî(Alevîler), onun etrafına toplandı. Onlar, (Şâh’ın) mektubunu onun elinden alıp kendi gözlerine sürerek ziyâret ettiler. Nûr ‘Alî Halîfe, hükümdârın ayakkabısını da Sûfîlerin yanına götürmüştü. Onlar o ayakkabıyı öperek gözlerinin üzerine koydular ve (Nûr ‘Alî Halîfe'ye) dediler: “Ne mutlu size ki, her gün Mürşîd-i Kâmilin yüzünü görüyorsunuz.”

Daha sonra mektubu açarak çokça nezirler saçtılar ve az kaldı ki kendi cânlarını kurbân etsinler. Mektubun okunmasının ardından hepsi aynı zamanda yerlerinden kalktılar. Onların bazıları Nûr ‘Alî Halîfe’nin ayağını, bazılarıysa elini öpüyor ve söylüyorlardı:

“Emir, Mürşîd-i Kâmilin emridir ki biz sana hizmet edelim ve başımızı senin kademlerine koyalım". Çok geçmeden 4 bin Alevî ailesi Nûr ‘Alî Halîfe’ye biât etti.

Kaynak:

-Alemârâ-yı Şâh İsmâil (Neşreden: Namiq Musali)

- Uluslararası Hacı Bektaş Veli Sempozyumu, 1. Baskı 2010, sayfa 378-381

Aşk ile Hû

Ali Yenialtun ve Cenâb-ı Haydar Kulu

Resim:

- 16. yüzyıl Safevi Kızılbaş dervişi tasviri

- Katran(Farsça’da tel) adı verilen bir yaylı müzik aleti elinde, bir nevi uzun saplı ud

- İran Müzesi arşivlerinde

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum