İstanbul
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

HAZRETİ EYYUB-İ ENSAR’IN KARDEŞİLİK AHDİ

25 Şubat 2024, Pazar 12:09

Kabrinin İstanbul Eyüp Sultan Cami’sinde olduğuna inanılan ve Hz. Muhammed’e (s.a.v) sıkı bağlılığı ile bilinen, doğum adı Halid bin Zeyd bin Kuleyb olan Eyüp Sultan bu ikrarını Hz. Ali’de karar kılmış ve savaşlarda da Hz. Ali tarafında yer almıştır.

Muhacir ve Ensar arasında yapılan kardeşlik ahdinin Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicretiyle yapıldığını bir çok kaynak belirtmiştir.

Bir sorunun cevabını şimdiden verelim, Hz. Muhammed (s.a.v) ve Hz. Ali (r.a.) arasında gerçekleşen bu ahd, Hz. Ali ve Hz. Fatîma anamızın nikahından sonra gerçekleşmiştir.

İslami kaynakların çoğunluğu Muhacir ve Ensar arasında yapılan bu kardeşlik ahdinden bahsetmektedir.

Resulullah (s.a.a) hicretten elli gün veya sekiz ay sonra Müslümanlar arasında daha fazla bir bağlılık ve samimiyet oluşturmak için onlar arasında ikişer ikişer kardeşlik akdi okudu. Bu konuda şahısların uyumluluğunu da göz önünde bulunduruyorlardı. Bu arada Ebu Eyyub Ensari'yi, Mus'ab b. Umeyr'e kardeş etti.

Mus'ab b. Umeyr, Mekke halkından yiğit bir gençti. Müslüman olarak Medine'ye hicret etmişti. O, Resulullah (s.a.a)’in hicretinden önce Medine'de güçlü bir İslam mübelliği olarak faaliyet göstermekteydi. Daha sonra Uhud savaşında şehit düştü.

Hz. Peygamber ile beraber Medine’ye hicret eden sahabelerin tamamı bu ahdi yerine getirmiştir.

Bu ahdleşme, günümüzde Sünni tarikatlar içinde “tarikat kardeşliği” olarak devam etmektedir.

Aleviler içinde ise, “aşina” veyahut “müsahip” kardeşliği olarak inanç toplumu içinde ikrar kardeşliği olarak yerini almıştır.

Aşk ile Hû!

Kaynak:

- Sire-i İbn-i Hişam, cilt 2, sayfa 152

- Ehlibeyt Forum

Resim:

- Müsahip cemimizden bir kare (Temmuz 2015)

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum