İstanbul
19 Eylül, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

HACIBEKTAŞ GERÇEKLERİ NELERDİR?

15 Ağustos 2024, Perşembe 14:05

Efendim, koskoca Hacıbektaş Belediye Başkanı, oturduğu makamın kendisine yüklediği sorumluluğu taşıma kapasitesinin olmadığını kanıtlarcasına, Alevilere ve bütün Türkiye’ye gerçek dışı beyanlarda bulunuyor.

İnkârcı cephenin yalanla yatıp kalktığını Mısır’da sağır sultan bile artık biliyor. Yalanlarını saymaya kalksam, kitap olur.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı tanımıyoruz, dedikleri halde, medyaya yaydıkları son yalanlarına ne demeli: Bakanlık Hacıbektaş ilçesinde kendisine ait mekanlarda etkinlik yaparak, onları engelliyormuş!

Peki, siz bilmez misiniz ki, herhangi bir kurumun bir mekanını kullanmak için önce başvuru yapılır, dilekçe verilir?

Düşünün, bu kadar basit bir konuda dahi yalan söyleyecek tiynette insanlar var karşımızda!

Öte yandan, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Kaim’in bunlara ortak olması, hem Aleviler açısından, hem ülkemizin en güzide inanç merkezlerinden birisi olan Hacıbektaş ilçesi açısından ve ama aynı zamanda devlet yönetimi açısından ciddi sıkıntı yaratacak boyuta ulaştı.

Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri ile ilgili sürece dair gerçekleri, çok sayıda Alevi Bektaşi kuruluşun bizimle birlikte yaşadığı tanıklığında ifade etmekte yarar var.

1-Hacıbektaş Belediyesi’nin dar bir grupla toplantı yaptığını öğrendiğimizde şaşırdık.

2-Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu yanında çok sayıda Alevi Bektaşi kurumunun da dışlandığını öğrendiğimizde, Ankara’da Hacıbektaş Belediyesi ve bizi dışlayanları da kapsayacak şekilde onları da davet ederek bir toplantı düzenledik.

3-Hacıbektaş Belediyesi daha önce resmi olarak katılacağını açıkladığı halde, davet edilmediği ileri sürerek katılmadı!

Bre gafil! Madem davet edilmemiştin, o halde kendi yayınladığın basın açıklamasında neden 29 Mayıs’ta Ankara’da düzenlenecek toplantıya katılacağını belirttin?

İşte belgesi! Şimdi utanacak mısın?

Bu gerekçe açıkça insanları ahmak yerine koymaktı. Ama, mızrak çuvala sığmaz ve gerçeklerin bir gün yüzünüze çarpmak gibi bir huyu vardır!

4-Alevi Vakıfları Federasyonu, Tahtacı Dernekleri Federasyonu, Oğuz Çepni Boyları Dernekleri Federasyonu, Abdallar Federasyonu, Alevi Ocakları Federasyonu, Anadolu Vakıflar Federasyonu, Horasan Erenleri Dernekleri Federasyonu, Afyon Hacı Bektaş Veli Dernekler Federasyonu, Avrupa Alevi Düşünce Dernekleri, Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergahı-Serçeşme Vakfı, Hacı Bektaş Veli Dergahı Vakfı, Cem Vakfı, Karacaahmet Dergahı Vakfı, Seyyit Sultan Sücaaddin Veli Dergahı ve Babagan Bektaşi Toplumu’nun katıldığı bu toplantıda Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerinin herkesten önce Alevilere ait olduğu ve etkinliklerin Alevi Bektaşi kuruluşlar tarafından düzenlenmesi ve ayrımsız her kuruluştan destek alınması ifade edildi.

Bildirimizin içeriği şöyleydi:

BİRLİĞE DAVET

16 Ağustos 1964 yılından itibaren 16-17-18 Ağustos tarihlerinde her yıl Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri düzenlenmektedir.

Bu etkinlikler ulusal ve uluslararası kamuoyunda, Alevi-Bektaşi toplumundan canların en geniş kesimiyle dahil olduğu etkinlikler olarak gerçekleşmektedir.

İlk günden bu yana Hacıbektaş Belediyesi ile Alevi-Bektaşi kurum ve kuruluşları bu etkinliklerin planlama ve gerçekleştirilme sürecinde doğal yürütücü olmuştur. Bu hususta belediyemizin ve Alevi-Bektaşi kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluğun farkındayız.

Etkinliklerimizin son yıllarda planlama ve düzenleme süreçlerinde, Alevi-Bektaşi toplumunun geniş kesimlerinin dahil edilmediği, dar bir alana sıkıştırıldığı ve giderek uluslararası olma özelliğinin de kaybolmaya başladığını üzüntüyle görmekteyiz.

Alevi-Bektaşi toplumunun piri Hünkar Hacı Bektaş Veli, yüzlerce yıldır toplumumuzun birlik ve beraberliğinin serçeşmesi olmuştur. Etkinliklerin bugüne kadar yapıldığı gibi Hacıbektaş Belediyesi ve Alevi kurum ve kuruluşlarının ortaklaşması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katılım ve katkılarıyla uluslararası bir vizyon ile yapılmasını doğru bulmaktayız.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

ALEVİLERİ DIŞLAYANLAR MAĞDUR TİYATROSU OYNUYOR!

Biz el uzattığımız halde, kara propaganda yaparak, gerçekleri karartmak istiyorlar.

Gerçek şudur; Hacıbektaş belediyesinin amacının farkına varmamızla birlikte Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir ile bağlantı kurarak, anma etkinlikleri kapsamında etkinlikler düzenlemek istediğimizi ve desteğe ihtiyacımız olduğunu ilettik.

Başkan Özdemir de, bize ve dışımızdaki çeşitli Alevi kuruluşlarına Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri süresince destek vermeyi kabul etti. Kendisine teşekkür ediyoruz.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı olmasaydı, örneğin düzenlediğimiz iki uluslararası Şah Hatayi etkinliğini yapamazdık.

Hacıbektaş belediyesinin ve yanındaki 4 kuruluşun anmadan ne anladığı hakkında bir fikir edinmek, davet ettikleri isimlere bakarak anlamak mümkün.

GÜNEŞ BALÇIKLA SIVANMAZ!

Bizim Alevi Bektaşi toplumu ile birlikte hareket etme davetimizi Hacıbektaş Belediyesi ve “inkârcı istemezük ittifakı” istemedi.

Bu tutumları dahi, onlar hakkında bir kanaat oluşturmak için yeterlidir.

Sonuçta, Alevi Vakıflar Federasyonu tarafından yapılan açıklamada da belirtildiği gibi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı karşı karşıya getirmeye çalışan, kendileri dışındaki Alevi Bektaşi kuruluşlarını yok sayan, Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine ipotek koymaya kalkışan bir davranışla karşı karşıya kaldık.

Elbette, bu tutumu kabul edecek değiliz.

Herkes şunu iyi bellesin: Hacı Bektaş Veli kimsenin tekelinde değildir.

Anma etkinlikleri düzenlemek her Alevi Bektaşi kuruluşunun hakkıdır.

Ama, bu noktada en az hakkı olan da Hacıbektaş Belediyesidir.

Bunu da herkesin iyice idrak etmesi gerekir.

Bir kamu kuruluşu olan belediyenin bir inanç önderini anma konusunda tekel oluşturmaya kalkışması kabul edilemez.

Bu tutumu kendi küçük çıkarları için bugün kabul edenler, içlerine sindirenler ise tarih önünde mutlaka utançla anılacaklardır.

Bir yanda, kendi tabanlarından kopan, diğer yanda buldukları her fırsatı bencil bir kibirle tekellerine almaya çalışan bir güruh ile karşı karşıyayız.

Ama, inanıyoruz ki, Hünkârımızın da belirttiği gibi “biz dik durursak eğri belasını bulur!

HACI BEKTAŞ VELİYİ ANMAK ALEVİLERİN HAKKIDIR!

Şunu öncelikle ifade etmeliyim ki, bu etkinlik bir belediye etkinliği değildir ve olamaz.

Hacı Bektaş Veliyi her Alevi Bektaşi birey olarak da, kuruluş olarak da anabilir.

Buna yasak koymaya ne Hacıbektaş belediyesinin ve de 4 kuruluşun gücü yeter.

Haddi de değildir.

Bunu herkes iyi bellesin!

Ve unutmasın!

Buradan ilan ediyorum: Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri gerçek sahiplerine Alevi Bektaşilere geçecektir, belediyenin Hünkârımızı siyasi ve rant objesi haline getirmesine izin vermeyeceğiz.

Yalana dolana da gerek yok!

Herkes biliyor ki, önceleri Alevi kuruluşları yine bir derneğin öncülüğünde bu etkinlikleri düzenlerken, Hacıbektaş belediyesi bir noktadan sonra etkinlikleri ele geçirdi.

Aslolan, Hacı Bektaş Veli anma etkiliklerinin asıl sahibine geri verilmesidir.

Bu etkinlikleri siyasi ve maddi rant alanı olmaktan çıkarmak hepimizin görevidir.

Hacıbektaş belediyesinin ayrımcı tutumunun arka planında bir de bu etkinlikleri elinden kaçırmak korkusu olduğunu ifade etmem gerekir.

Yanına aldığı 4 yandaş kuruluşa güvenip Hacıbektaş Belediye Başkanının bu devran böyle gider, diye düşünmemesini öneriyorum.

Aleviler mi yaman, başkan mı yaman herkes görecek.

Tarihte böyle oldu, şimdi de, gelecekte de böyle olacaktır.

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum