Kitap
İstanbul
25 Nisan, 2025, Cuma
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

BEKTÂŞİLİĞİN 12 ÖNEMLİ TEKKESİNDEN BİRİ OLAN KAZAK ABDAL TEKKESİ’NİN “MEYDAN EVİ” İLGİSİZLİKTEN MOLOZ YIĞINI HALİNE GELMİŞ

16 Mayıs 2023, Salı 10:37

BEKTÂŞİLİĞİN 12 ÖNEMLİ TEKKESİNDEN BİRİ OLAN KAZAK ABDAL TEKKESİ’NİN “MEYDAN EVİ” İLGİSİZLİKTEN MOLOZ YIĞINI HALİNE GELMİŞ 

Tekkeler, Selçuklu ve Osmanlı coğrafyasında mescit ve medreselerden sonra eğitim ve öğretim kurumu olarak işlev görmüş önemli kurumlardan birisidir. Denizli Bölgesi’ndeki çoğu tekkeler, Türk fetihlerinin erken dönemlerinde, sınır boylarında gazilerin konuşlandırıldığı ileri karakol görevi ifa eden mekânlar iken, Türk ordularının daha batıya anlayışı ile cephe gerisinde kalan bu yapılar, askeri fonksiyonunu yitirince tekkelere dönüştürülmüş ve tasavvufî nitelik kazandırılmış yapılar topluluğudur.

Bu tekkelerde; idare edicisi “dede” veya “baba” efendinin ailesiyle oturabileceği bir bina, dervişlerin eğitim gördüğü ve ibadet ettiği “meydan evi”, derviş ve misafirlerin kalacakları “mihman evi”, yemeklerin hazırlandığı “aş evi”, ekmeklerin pişirildiği “ekmek evi”, dervişler ve misafirlerin atlarının bağlandığı “at evi”, su ihtiyacının karşılandığı çeşme gibi yapılar topluluğundan oluşmaktadır.

 

Bu tekkelerde yirmi dört saat aş kaynatılır, fakir-fukaraya, garip-gurabaya, yoldan gelip-geçenlere yemek verilir. Yolculara güvenli, temiz yatacak yer verilir. Eskiyen elbiselerine yama yapılır. Kirlenen çamaşırları yıkanır ve temizlenir. Misafirlere yapılan bütün hizmetlerden bir karşılık ve ücret alınmaz.

 

Bu tür tekkeler bir insanın bir günde asgari olarak yürüyebileceği mesafe olan 36 kilometrede bir olmak üzere yol güzergâhlarında yapılmıştır. Denizli’de Sarı İsmail Sultan Tekkesi, Yatağan Baba Tekkesi, Genç Baba Tekkesi, Beyce Sultan Tekkesi, Hüsameddin Dede Tekkesi, Ahi Sinan tekkesi gibi tahmini olarak 150 kadar tekke kurulmuştur. Bunların en önemlilerinden birisi de Pamukkale-Karataş köyünde Kazak Abdal Tekkesi’dir. 

 

Bu tekke, zamanında bütün Anadolu, Balkanlar ve Arap Yarımadası’nda “Halifebabalık” verilmiş 12 önemli Bektâşî tekkesinden birisidir. Yine bu tekkede 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Denizli Milletvekilliği yapmış olan Hacı Hüseyin Mazlum Baba’nın resmi olarak 58 yıl, gayrı resmi olarak da 78 yıl postnişin olarak görev yaptığı, bölgesel merkezi bir tekkedir. Yine bu tekkede Bektâşî çevrelerde saygı ve hürmet gören Kazak Abdal ve Dediği Sultan’ın türbeleri bulunmaktadır.

 

Denizli’de kurulmuş olduğunu söylediğimiz 150 kadar tekkenin bazıları tamamen yok olmuş, sadece adı kalmıştır. Bazıların ise de türbesinden başka yapı elamanı kalmamıştır. Ekmek evi, aş evi, ambar evi, postnişin evi, çeşmesi, Dediği Sultan Türbesi, Kazak Abdal Türbesi ve Tekkelerin en önemli yapısı olan “meydan evi” ayakta olan tek tekke bu Kazak Abdal Tekkesi’dir. Ama ne yazık ki son yıllarda, ilgisizlik ve sahipsizlik yüzünden, en önemli yapı olan “Meydan Evi” yıkılmış ve moloz yığını haline gelmiştir.

 

Denizli Büyükşehir Belediyesi, Pamukkale Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetleme Bürosu, Denizli Tabiat Varlıkları Koruma Komisyonu’nun muhterem sorumluları!... Bu toprakların fethinde icra ettiği görevlerine saygı için, Bektâşîlik tarihinde önemli tekkelerden birisi olduğu için, Denizli inanç turizmine sağladığı katkı için, 1. Türkiye Büyük Millet Meclisi Denizli Milletvekili Hacı Hüseyin Mazlum Baba’nın hatırasına saygı için ve de Denizli tarihi ve kültürüne saygı için Kazak Abdal Tekkesi “Meydan Evi” tamamen yok olmadan ayağa kaldırılmalı, Denizli Tarih ve Kültürüne sahip çıkılmalıdır.

 

Sağlık ve esenlikler diliyorum…

Bilgiler Sevgili İbrahim Afatoğlu Erenlerden alınmıştır...

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Facebook Yorum