İstanbul
07 Temmuz, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Üniversiteli Alevi gençler: Kur’an ve Ehl-i Beyt’in emanetçileriyiz

Üniversiteli Alevi gençler: Kur’an ve Ehl-i Beyt’in emanetçileriyiz
Üniversiteli Alevi Gençler Derneği (ÜAGD) , 2013 yılından bu yana çeşitli üniversitelerde topluluklar kurarak örgütleniyor. Pandemi öncesinde 41 üniversitede aktif toplulukları olan üniversiteli Alevi gençler örgütlenme çalışmalarını daha da ileri noktaya taşıma planları yapıyor. Yönetim Kurulu üyeleri Başkan Songül Kayar Sekreter Doğukan Bulut Başkan Yrd. Mert Karaboya Sayman İlknur Topuz Yönetim Kurulu Üyesi Suat Hazar ile yaptığımız röportajı okurlarımıza sunuyoruz. Üniversiteli Alevi Gençler Derneği'ne X platformu üzerinden https://twitter.com/UniAleviGencDer, Instagram üzerinden ise https://www.instagram.com/unialevigencder hesaplarından ulaşılabiliyor.

ALEVİHABERLER.COM.TR: Üniversiteli Alevi Gençler Derneği ne zaman ve hangi ihtiyaç nedeniyle kuruldu?

ÜAGD: Karabük Üniversitesi’nde okuyan birkaç Alevi genç arkadaşlarımızın düşüncesiyle 2013 yılında ilk olarak topluluk olarak kuruldu. 2015 yılında resmi işlemleri başlatarak, dernekleştik. Üniversitelere giden Alevi gençlerin, kısıtlı imkânlar nedeniyle asimilasyona uğramasının önüne geçmek adına, bu hususta belirlediğimiz çalışma alanlarımıza öğrencilerin barınma sorununu yurtlar yaparak çözümlemek, ihtiyacı olanlara burs imkânı sağlamak, staj imkânı yaratmak ve iş bulmalarına yardımcı olmak ve asimilasyonlara ve ayrıştırmalara karşı Türkiye çapında üniversitelerde bir olmak, iri olmak ve diri olmak maksadıyla; örgütlenmeler kurmak ve bu örgütlenmeler ağıyla eğitimsel çalışmalar yapmak, sosyal projeler üreterek gerçekleştirmek için kurulmuş bir dernektir.

ALEVİHABERLER.COM.TR: Gençler arasında Alevi inancına yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

ÜAGD: Pandemi sürecine kadar farklı illerde bulunan cemevleri ile anlaşıp, bu cemevlerinde eğitimler düzenledik. İnancımıza dair bilgiler aktardık. Eğitime katılan genç arkadaşlarımız kendi bölgelerine döndüğünde eğitim düzenliyordu. Bu şekilde ilerleyerek inancımızı diğer illerde bulunan arkadaşlara da aktarıyorduk. Konserler düzenleyip, bu konserlerden elde ettiğimiz gelirlerle maddi durumu yetersiz genç arkadaşlarımıza burs imkânı sağladık. Aynı zamanda inancımıza dair yazıların bulunduğu dergiler çıkartarak, halkımızın ve özellikle gençlerin bilinçlenmesini sağladık.  Türbe ve ocaklara ziyaretler düzenledik ve düzenlediğimiz bu ziyaretlerde birlik cemleri yaptık. Hacıbektaş’ta büyük sempozyumlar düzenledik. Bugün de aynı düşünceyle çalışmalar planlayıp, yürütmekteyiz.

ALEVİHABERLER.COM.TR: Alevi olmayan gençlere yönelik çalışmalarınız var mı?

ÜAGD: Pirimiz Hünkâr Hacı Bektaş Veli efendimize ait olan ‘’72 Millete Bir Nazarla Bakın’’ sözüne riayet ederek, Alevi olmayan genç arkadaşlarımızı birlik cemlerimize ve yaptığımız sempozyumlara davet ettik. Kendilerine inancımız ile ilgili paylaşımlar yaparak, bilgilenmelerine katkı sağladık. Bu düşüncemiz aynı şekilde de devam etmektedir. 

ALEVİHABERLER.COM.TR: Alevi toplumu kimi siyaset odakları tarafından oy alabilmek amacıyla manipüle edilirken, diğer yandan da Hz. Ali’yi inkar eden odaklar gibi, doğrudan Alevi inancını hedef alan tehditlerle yüz yüze. Sizlerin bu konular hakkında yaklaşımları hakkında bilgi verir misiniz?

ÜAGD: Misyonumuzda da belirttiğimiz gibi, bizler Ehlibeyt yolunda, Pir - Talip ilişkisine riayet eden, Erenlerin bizlere bıraktığı miraslara elimizden geldikçe sahip çıkan ve bunları aktaran gençleriz. İnancımızı, siyasi bir ideoloji gibi sunan ve yahut siyasi emeller uğruna inancımızı merdiven olarak görenlere karşıyız. Yolumuza uygun hareket etmeyen kurumlarla yol almıyoruz ve bu kuralımız tüzüğümüzde de bulunmaktadır. Hz. Ali yoksa biz de yokuz şiarıyla hareket edip, Ali’siz Alevilere karşı hem bireysel, hem de kurumsal olarak mücadele ediyoruz, etmeye de devam edeceğiz. 

ALEVİHABERLER.COM.TR: Üniversiteli Alevi Gençler Derneği’nin çalışma programı hakkında bilgi verir misiniz?

ÜAGD: Şu an İnstagram üzerinden inancımızla ilgili bir canlı yayın programı planladık. Ayda iki defa yayınlarımız olacaktır. Yol önderlerimiz olan dedelerimizle ve alanında uzman, bilimsel olarak yolumuza hizmet akademisyenlerle canlı yayınlar yapacağız. Dernek olarak dedelerimizle, akademisyenlerle çalıştaylar, sempozyumlar, paneller vs. yapmayı düşünüyoruz. Pandemi öncesi çıkarttığımız dergilere ek olarak 2024 yılından itibaren yılda iki defa inancımızla ilgili yazıların bulunduğu dergiler çıkartacağız. Geçmişte de yaptığımız gibi, ocak ve türbelerimizi ziyaret edip, birlik cemleri yapmayı düşünüyoruz. Dün olduğu gibi bugün de maddi durumu yetersiz olan genç arkadaşlarımıza burs imkânı sağlamak için konserler düzenleyeceğiz. Şu anlık planlamamız bu şekilde, fakat zamanla yeni projeler üreterek çalışmalar yapacağız.

ALEVİHABERLER.COM.TR: Eksik bıraktğımız veya sizin için önemli bulduğunuz okurlarımıza aktarmak istediğiniz neler var?

ÜAGD: Bizler, Hz. Peygamber efendimizin emanet ettiği ‘’Kuran ve Ehlibeyt’in’’ emanetçileriyiz. Buradan yol önderlerimize, bilimsel alanda hizmet eden akademisyenlere ve Hakk, Muhammed, Ali yoluna gönül bağı olan genç arkadaşlarımıza çağrıda bulunmak istiyoruz: Gelin el ele verelim, İnancımızı farklı yönlere çeken kişi ve kurumlara karşı mücadele edelim. Yolumuzu, kötü nefislerden temizleyelim.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!