Suriye’de tutuklanan yabancı cihadçılar nereye gönderilecek?
Suriye ve Türkiye arasında normalleşme sürecini hazırlamak için düzenlenen 4'lü format toplantılar 20. kez Astana'da düzenlendi. Ancak, Suriye'de iç savaşın derinleşmesinde en büyük paya sahip yabancı cihadçıların geleceği hâlâ belirsiz. Beyrut'tan yazan deneyimli gazeteci Cawad al-Qassem son durumu yenimuhalefet.com için değerlendirdi.
CAWAD AL QASSEM/BEYRUT
Kazakistan’ın başkentinde 20. Astana görüşmeleri kapsamında Türkiye, Rusya, İran ve Şam yönetimi arasında Suriye-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik yol haritasının görüşüldüğü 4’lü toplantı 20 ve 21 Haziran’da düzenlendi.
Kazakistan’ın söz konusu toplantıların görevini tamamladığını öne sürerek, artık Astana’da yapılmasının söz konusu olmadığını bildirdiği format toplantıların Şam veya Ankara’da sürdürüleceği iddia ediliyor.
Şarkul Avsat gazetesinin “Astana’daki son görüşme Suriye-Türkiye normalleşmesinin kapısını aralıyor” başlıklı haberinde, özellikle Şam-Ankara ilişkilerinin normalize edilmesi için yol haritasının belirlenmesinin ele alındığı belirtildi.
Haberde aynı zamanda Rus bir diplomatın toplantıların Şam veya Ankara’da yapılabileceği yönündeki açıklamaları da işlendi.
Öte yandan, Ankara ve Şam arasında ilişkilerin normalleşmesinin bir dize dış müdahele ve yardım gerektirdiği de açık. Bunlardan en önemlisi ise, Türkiye ve Suriye’de tutuklu bulunan yabancı cihadçıların geleceği.
TÜRKİYE VE SURİYE’DE YÜZLERCE AVRUPALI CİHADÇI TUTUKLU VAR
Suriye'nin kuzeyinde, El Hol mülteci kampında çok sayıda Avrupa ülkeleri vatandaşı cihadçının varlığı biliniyor. 800’ü Avrupa vatandaşı olmak üzere toplam 2000 cihadçı militanın Suriye’nin kuzeyinde tutuklu olduğu iddia ediliyor.
Aynı şekilde, Türkiye hapishanelerinde de çok sayıda Avrupa vatandaşı cihadçı militan tutuklu.
Şimdiye kadar ellerindeki Avrupa vatandaşı cihadçılarla ilgili kesin rakam açıklamayan Şam yönetiminin hapishanelerinde de birkaç yüz tutuklu bulunduğu tahmin ediliyor.
AVRUPA ÜLKELERİ YARGI KARARINA DİRENİYOR
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Fransız cihatçıların ailelerinin, ülkelerine geri gönderilmesine izin vermediği için, Fransa devletini mahkum etmişti.
Ancak, Avrupa ülkelerinin cihadçıları kendi ülkelerine kabul etme konusundaki direnci değişmedi.
Rojava İnformation Center’den yapılan açıklamada “Erkek savaşçıların ülkelerine geri gönderilmesi çoğu ülkede ülke içinde pek rağbet görmemektedir” değerlendirmesi yapılıyor.
Öte yandan, Şam’da bilgisine baş vurduğumuz çeşitli kaynaklar da, Suriye’nin özellikle Avrupa vatandaşı tutuklu cihadçıları kendi ülkelerine göndermek için çözüm arayışı içinde olduğunu teyit ettiler.
ASYA ÜLKELERİ TUTUKLU CİHADÇILARI KABUL EDİYOR
Hem Şam ve hem de Suriye’nin kuzeyindeki kaynaklar, Asya ülkeleri vatandaşlıkları olan tutuklu cihadçıların ülkeleri tarafından kabul edildiğini doğruladı.
Rojava İnformation Center’in verdiği bilgilere göre, 21 Mayıs'ta beşi Kazakistan vatandaşı olmak üzere, Tacikistan vatandaşı 31 kadın ve 73 çocuk ülkelerine geri gönderildi.
Şam’daki kaynaklar, hapishanelerde Tacik, Kazak, Özbek, Uygur vd cihadçıların tutuklu bulunduğunu teyit etmekle birlikte, ülkelerine geri gönderildikleri konusunda bilgi vermek istemediler.
Öte yandan, Türkiye’de de sık sık özellikle Doğu Türkistan temalı STK’lar tarafından ortaya atılan, Uygur militanların Çin Halk Cumhuriyeti’ne iade edildiği yönündeki iddialar kanıtlanamadı.
Öyle görünüyor ki, uzunca bir süre daha, yabancı cihadçılar ve aileleri Ankara ile Şam arasındaki normalleşme görüşmelerinin önemli pürüzlerinden birisi olmaya devam edecek.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.