İstanbul
04 Temmuz, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Suriye devlet başkanı Esad Çin'e gidiyor

Suriye devlet başkanı Esad Çin'e gidiyor
Suriye devlet başkanı Beşar Esad, 2023 Asya Oyunları’na katılmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne gidecek.

Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın, 2023 Asya Oyunları etkinliğine katılmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti’ne bir ziyaret gerçekleştireceği öğrenildi.

Asya Oyunları bu yıl Çin Halk Cumhuriyeti’nin Hangzhou şehrinde 23 Eylül ile 8 Ekim arasında düzenleniyor.

Bir süredir, uluslararası alanda çok yönlü arayışlara giren Suriye’nin Çin Halk Cumhuriyeti ile de ilişkilerini geliştirmek yönünde hazırladığı çeşitli projelerin Devlet Başkanı Esad’ın bu ziyaretinde gündeme getirip getirmeyeceği bilinmiyor.

Ancak, Suriye’nin yeniden inşa ve kalkınma vizyonu açısından Çin yatırımı ve desteğine baş vurmak isteyeceği beklenen bir gelişme.

ÇİN VE SURİYE İLİŞKİLERİNİN TEMELİ

Öte yandan, Çin Halk Cumhuriyeti açısından da Suriye Cumhuriyeti ile ilişkilerini geliştirme isteğinin olmadığını söylemek mümkün değil.

Bir zamanlar bölgenin en modern ülkelerinden birisi olan Suriye, ülke içinde barış sağladığında, Ortadoğu’da yine öncü roller oynayabilir. Yine, Çin’in güvenlik hassasiyetleri nedeniyle de Suriye ile ilişkilerini geliştirmesi mantıklı görünüyor.

Her iki tarafın da farklı nedenlerle de olsa, birbirlerine daha yakınlaşma stratejisi izlemeleri, Batı yaptırımları ve siyasi baskılarını dengeleme arayışındaki Suriye’ye nefes aldırırken, Çin’i de Ortadoğu’da giderek daha da önemli bir küresel ortağa dönüştürebilir.

Barış Pınarı harekatı başladığında, Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın Türkiye’ye operasyonu sınırlama çağrısı yapması, Suriye’nin güvenini kazanan girişimlerden birisiydi.

Aynı şekilde, BM Güvenlik Konseyi’ndeki tartışmalarda Çin’in daimi olarak Rusya ile birlikte Suriye’yi desteklemesini de her iki tarafın karşılıklı güvenlerinin sınanmış olduğu şeklinde değerlendirmek mümkün.

SURİYE’NİN BEKLENTİLERİ

Suriye’nin Çin Halk Cumhuriyeti’nden beklentilerinin öncelikli olarak ekonomik karakterli olması kaçınılmaz. Suriye ülkesini yeniden inşa etmek ve halkının refah seviyesini yükseltmek için yabancı yatırımcıların ülkeye gelmesini teşvik etmek istiyor. Nitekim, Şam’lı bir gazeteci olan Sarkis Kassargian da böyle düşünüyor.

Kassargian, sitemize yaptığı değerlendirmede, ÇHC’nin Suriye’yi uluslararası alanda destekleyen ülkeler arasında en az ekonomik yatırım yapan ülke olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Çin’in Suriye’deki yatırımları toplam dış yatırımlar içerisinde yüzde 10’u geçmez. Öte yandan, Çin’in Kuşak ve Yol Projesi’ne herkesi dahil etti, ama Suriye’nin adını bile geçirmedi. Bu da, Çin’in Suriye’de yatırımlar konusunda pek istekli olmadığını gösteriyor.

Gerçekten de, Suriye’nin Doğu Akdeniz'deki limanları Çin'i Avrupa'ya, Afrika'ya ve diğer ekonomik bölgelere bağlayarak tarihi Avrasya ticaret koridorlarını yeniden canlandırabilir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!