İstanbul
07 Temmuz, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Parkura çizilen bağlama resmine Arguvanlı Alevilerden tepki

Parkura çizilen bağlama resmine Arguvanlı Alevilerden tepki
Malatya'nın Arguvan ilçesinin Yenimahalle semtinde, Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan park parkuruna bağlama resmi çizilmesi Arguvan Abdal Musa Kültür ve Cemevi'nin tepkisini çekti. Cemevi başkanı Soner Üstün, bağlamanın Aleviler için kutsal olduğunu belirterek, ayak altından kaldırılmasını talep eden bir dilekçeyi Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na iletti.

Malatya'nın Arguvan ilçesine bağlı Yeni Mahalle semtinde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir parkta bulunan yürüyüş yoluna boydan boya bağlama resmi çizilmesi tepkiye neden oldu.

Duruma ilişkin Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne dilekçe veren Arguvan Abdal Musa Kültür ve Cemevi Başkanı Soner Üstün, “Bizlerin inancına saygı gereği Alevi inancında Telli Kuran dediğimiz sazımızın resminin ayaklar altından kaldırılmasını, bunun belli bir noktada heykel tarzı yapılarak halka sunulmasını saygıyla arz ederiz” diyerek taleplerini iletti. 

ÜSTÜN: AYAK ALTINDAKİ BAĞLAMA RESMİ BİZİ İNCİTTİ

Üstün’ün, Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne verdiği dilekçede şu ifadeler yer aldı:

“Sayın başkan park yapımı için teşekkür ediyoruz. Lakin park içerisindeki yerlere çizilen Bağlama resmi bizleri derinden sarstı ve de incitti.

Şöyle ki:

Alevi -Bektaşi inancında bağlamanın çok önemli bir yeri ve anlamı vardır. Asla ayaklar altına alınacak, yerlerde betimlenecek bir nesne veya enstrüman değildir.

Bizler ibadetimizi ve inancımızı asırlardır bağlama eşliğinde, bağlamadan gelen tınılarla, coşku ve heyecanla, ulu ozanlarımızın deyişleri ile yapmaktayız.

Bağlama bizler için sadece çalgı değildir. İbadetimiz için olmazsa olmaz kutsal bir araçtır. Bundan dolayıdır ki yol ulularımız bağlamaya “Kur’an-ı Natika”(konuşan Kur’an), ‘Telli Kur’an’ gibi söylemlerle adlandırmışlardır.

Bu nedenlerden dolayı bağlamanın ayaklar altına çizilmesi ve çiğnenmesi kabul edilemez.

Empati yapın ki Kur’an ayetleri yerlere çizilmiş, yazılmış ve insanlar da üzerinde geziniyorlar.

Nasıl tepkiler alırdınız.

Bizlerin inancına saygı gereği Alevi inancında Telli Kuran dediğimiz sazımızın resminin ayaklar altından kaldırılmasını bunun belli bir noktada heykel tarzı yapılarak halka sunulmasını saygıyla arz ederiz.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Ahmet Yalçın Yıldırım
    28-09-2023 08:58

    İlginç! PSKD Kur'anı yeniden hatırlamış! Sazı- baglamayi ( Kuranı maske yaparak ) kendi basina bir enstrumant - calgi aleti olarak kutsal yapan zihniyet putperesttir. Helede yola desen olarak tasarlayıp çizilmiş olmasına tepki tamamen siyasi bir manevra. Kutsal olan Kuran'ı Kerim' dır.Saz baglama ustalarının, cem ve toplumda sazın tellerine dokunmadan öpüp başına koyması saçına olan hürmeti ve sayısının söyleyeceği deyiş, duazimam ve mersiyeleri içten ve etkili icra etmesi için sazı ile bütünleşme adabı gereğidir. Kur'anı okumayıp sazla bir kaç deyiş ağıt, söyleyince kişi ne ermiş sazda kutsallasmis olmuyor!Muhalifler olsun gündem ve fitne çıkarılsın nasil olursa olsun!Allah akıl fikir ve iman nasip etsin böylelerine.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!