İstanbul
03 Aralık, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Özkan: Anayasamızın sunduğu haklardan eşit olarak faydalanmak istiyoruz!


Özkan: Anayasamızın sunduğu haklardan eşit olarak faydalanmak istiyoruz!
Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan, Alevi vatandaşlarımızın son dönemde elde ettiği kazanımlar ile ilgili gelişmeleri Denizli’de yayınlanan Sunpress gazetesi ile paylaştı.

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan açıklamasında, “Toplumsal birliği ve barışı pekiştirmek için atılan ilk adımlardan birisi, Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın devletten din hizmetleri almasını sağlamak amacıyla yeni bir kurum oluşturulması oldu. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adıyla kurulan bu kurum, ihtiyaçları ve talepleri tespit ederek, hizmet veriyor.” ifadelerine yer verdi.

Alevi vatandaşların birçok hak ve kazanımlar elde ettiği vurgulayan, Genel Sekreter Özkan, “Vatandaş talep edecek ki, devlet de hizmet versin. Dolayısıyla, birinci şart, Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın mahalli idarelerde talep oluşturmasıdır.” dedi.

Ara başlıklar tarafımızdan atılmış olup, Ali Rıza Özkan ile soru-cevap şeklinde olan röportajımız şöyledir:

Soru: 1- Ali Rıza Bey merhaba, kendinizi ve genel sekreterlik görevinde bulunduğunuz Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’nu kısaca tanıtır mısınız?

ALİ RIZA ÖZKAN: Elbette. Öncelikle, bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. Ben, Almanya’da eğitim bilimleri alanında yüksek lisans yaptım ve sinema-televizyon okudum. Türkiye’ye döndükten sonra çeşitli gazete ve TV kanallarında genel yayın yönetmenliği görevini yürüttüm. Alevi inanç toplumuna karşı yurtdışı kaynaklı ciddi operasyonlar yapıldığını fark ettikten sonra, büyük ölçüde bu fitne yuvalarıyla mücadeleye giriştim.

2022 yılında kurulan Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu ilk genel kurulunda genel sekreter olarak seçildim. Federasyonumuz, Atatürk’e ve Cumhuriyet ilkelerimize gönülden bağlı, Alevi toplumunun inanç hizmetlerinin karşılanmasında görev ve sorumluluk alan, Alevileri ve Alevi inancını istismar etmek isteyen çevrelere karşı halkı bilinçlendiren bir teşkilat yapısına ve anlayışına sahiptir.

ALEVİ BEKTAŞİLERE HAKLARININ VERİLMESİNİ İNÖNÜ ENGELLEDİ

Soru: 2- Alevi vatandaşlarımız bugüne kadar hangi sorunlarla karşılaştılar? Şuan bu sorunların çözümleri için merkezi anlamda çalışmalar yapılıyor mu?

ALİ RIZA ÖZKAN: Devletimizin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyetin kuruluşunda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bütün mezheplere eşit mesafede olmasını ön görmüştü. Hatta, ilk Diyanet başkanlarından birisi de Alevi Bektaşi meşreplidir. Ancak, zamanla bunun imkansız olduğu görüldü.

Atatürk bunu anlayınca, 1936 yılında, Denizli’nin ilk milletvekili ve Ehl-i Beyt soyundan olup Pamukkale’deki Kazak Abdal Dergahı’nın son tekkenişini görevini yürüten Hüseyin Mazlum Bababalım dedemize Alevi Bektaşilere hizmet verecek bir kurumsal yapılanma için yasa tasarısı hazırlama görevini verdi. Ancak, önce Hatay meselesinin yoğunluğu, ardından da Büyük Önder’in hastalığının ilerlemesi nedeniyle bu görev yerine getirilemedi. Atatürk’ün Hakk’a yürümesinin ardından, İsmet İnönü bu konunun üzerine gitmedi.

Askeri darbenin ertesinde, 1964 yılında Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel bu konuyu yeniden ele aldı. Yeni anayasa hazırlanırken, Diyanet İşleri Başkanlığı çatısı altında mezhepler daireleri kurularak Alevilerin de inanç hizmetlerinin yerine getirilmesi için yasal düzenleme hazırlandı. Ancak, TBMM’ye sunulan yasa tasarısı, yine o dönem başbakan olan İsmet İnönü tarafından, “kargaşa yaratacağı ve milli birliği bozacağı” gerekçesi ile geri çekildi.

Sonraki süreçte ise, hiçbir siyasi parti ve lider Alevi Bektaşi inançlı vatandaşlarımızın ibadetleri ve diğer dini ihtiyaçlarının giderilmesi için devletten destek alması yönünde girişimde bulunmadı.

Uzun bir aradan sonra, bu konuyu ilk olarak AK Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan 2009-2011 yıllarında yeniden gündeme getirdi. Çalıştaylar yapılarak, öncelikle Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın talepleri dinlendi. Ancak, Ergenekon kumpası ile ülkenin ciddi bir krize düşmesi, ardından FETÖ ile mücadelenin hızlanması, Alevi Bektaşi vatandaşlarımıza verilen sözlerin yerine getirilmesini engelledi.

FETÖ hain darbe girişiminin ardından, toplumsal birliği ve barışı pekiştirmek için atılan ilk adımlardan birisi, Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın devletten inanç hizmetleri almasını sağlamak amacıyla yeni bir kurum oluşturulması oldu. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adıyla kurulan bu kurum, ihtiyaçları ve talepleri tespit ederek, hizmet veriyor.

DEVLET, CEMEVLERİNİ DE İBADETHANE KAPSAMINA ALDI

Soru: 3- Alevi vatandaşlarımız hangi hakları elde ettiler, Alevilerin bu haklardan kazanımları nelerdir?

ALİ RIZA ÖZKAN: Öncelikle, bir yanlış anlamayı gidermek için şunu belirtelim: Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın tek talebi Anayasa’mızın sunduğu haklardan eşit olarak faydalanmaktan ibarettir. Başkasının sahip olmadığı bir hakkı Alevi Bektaşi vatandaşlarımız da istemiyorlar ve istemezler. Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın 2022 yılında yapılan yasal düzenlemelerle elde ettikleri hakları şöyledir.

1-Çeşitli yasalarımızda düzenlemeler yapılarak, cami, havra ve kiliselere devletin götürdüğü tüm hizmetlerin cemevlerine de yapılması sağlanmıştır.

2-Belediyelerin cami, havra ve kiliselere olduğu gibi, cemevlerine de şehir planlamasında yer ayırması kanunla yerel yönetimlere görev olarak tanımlanmıştır.

3-Özel idarelerin cami, havra ve kiliselere olduğu gibi, cemevlerinin de inşaatlarına, bakım-onarım ve diğer ihtiyaçlarına bütçe ayırması yasal düzenleme ile sağlanmıştır.

4-Yine aynı şekilde, cami, havra ve kiliselere verilen bedava elektrik hizmetinden artık cemevleri de faydalanabiliyor.

Cemevlerinde istihdam edilen personelin maaşları konusunun da 2024 yılı içerisinde yerine getirilmeye başlanacağını düşünüyorum.

VATANDAŞ TALEP EDECEK Kİ, DEVLET HİZMET VERSİN

Soru 4- Bahsettiğiniz kazanımları elde etmek için nasıl bir yol uygulanmalı? Hangi prosedürler izlenmeli?

ALİ RIZA ÖZKAN: Sözünü ettiğim yasal düzenlemelerle oluşturulan hakların kullanımı tamamen talebe bağlıdır. Vatandaş talep edecek ki, devlet de hizmet versin. Dolayısıyla, birinci şart, Alevi Bektaşi vatandaşlarımızın yere yönetimler nezdinde talep oluşturmasıdır.

Bu kimi zaman zor ve karmaşık bir bürokratik süreç olabiliyor. Ancak, Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu işte bunun için var. Vatandaşlarımızın din hizmeti taleplerinin oluşturulması ve karşılanmasının bizzat takipçisiyiz.

Alevi Bektaşi meşrebinin merkezi olan Nevşehir’e bağlı Hacıbektaş ilçemizde, MHP lideri Sayın Devlet Bahçeli’nin federasyonumuza hibe ettiği arsa üzerinde 6 bin metrekareyi aşan, Türkiye’nin en büyük dergahını yaptırıyoruz. Burada hem din hizmetleri verilecek, hem de cemevleri hizmetlisi olarak görev alacak uzman personel eğitimi yapılacak.

Antalya, Balıkesir, Manisa, İstanbul, Edirne, Ankara, Adana, Osmaniye, Afyon, Tokat ve Çorum illerimizde de cemevleri kurulması ve kurulu cemevlerimizin vatandaşa hizmetlerinin yerine getirilmesi çalışmalarımız sürüyor.

Bana bu fırsatı verdiğiniz için ben teşekkür eder, yeni yılda tüm milletimize ve Türk dünyasına barış, huzur ve birlik dileklerimi sunarım.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!