Millî Şehidimiz Kaymakam Kemal Bey’in cenazesi Bektaşi Dergâhı’ndan kaldırıldı

İngiliz işgal makamlarının baskısıyla 1919’da İstanbul Beyazıt Meydanı’nda idam edilen ve cenazesi Kadıköy Kuşdilindeki Bektaşi Dergâhı’ndan kaldırılan Yozgat’ın Boğazlıyan Kaymakamı, Millî Şehidimiz Kemal Bey için Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı bir mesaj yayımladı.
Bektaşi Eğitim ve Kültür Vakfı, İngiliz işgal makamlarının baskısıyla 10 Nisan 1919 tarihinde İstanbul Beyazıt Meydanı’nda idam edilen Yozgat’ın Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’in şehit edilişinin 106. yıldönümünde bir mesaj yayımladı.
Mesajda şöyle denildi: “Ermeni tehciri sırasında Ermenilerin öldürülmelerine göz yumduğu gerekçesiyle İngilizlerin baskısıyla 10 Nisan 1919 günü idam edilen ve cenazesine Bektaşi Babası Ahmet Münib Efendi tarafından, tutuklanma riski göze alınarak sahip çıkılan, Kuşdili Mecidiye Bektaşi Dergâhı’nda bir gece mihmandar edilerek ertesi gün Kuşdili Mezarlığı’na sırlanan Millî Şehit Kemal Bey’i saygı ve minnetle anıyoruz.”
1. DÜNYA SAVAŞI VE ERMENİ TEHCİRİ
Osmanlı Devleti’nin 1914’te I. Dünya Savaşı’na girmesinin ardından, Osmanlı uyruklu bazı Ermenilerin üyesi olduğu ayrılıkçı çeteler, Kafkas Cephesi’ndeki Rus kuvvetleri lehine cephe gerisinde terör faaliyetleri başlattı. İsyanın büyümesi üzerine, sivil halkın güvenliği ve cephe gerisinin bekasının sağlanması amacıyla Osmanlı Hükûmeti tarafından sevk ve iskân politikası gündeme getirildi.
Ermenilerin cephe gerisindeki bozguncu faaliyetleri nedeniyle dönemin Osmanlı Hükûmeti, bazı Ermeni unsurlarını harp/harekât dışı başka bölgelere sevk etme (tehcir) kararı aldı. Bu karar kapsamında Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinde bulunan Ermenilerin de Suriye’ye sevki uygun görüldü. Bu sevk işlemini yerine getirmek üzere mülkî amir olarak Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey görevlendirildi.
KURULAN SÖZDE MAHKEME
Mütareke döneminde gerek Sultan Vahdettin gerekse de sadrazamlardan Damat Ferit Paşa, İngiltere’nin desteğini alarak Paris Barış Konferansı’nda Osmanlı Devleti lehine olumlu bir sonuç elde etmeyi planlıyorlardı.
4 Mart 1919’da hükümeti kuran, İttihatçı karşıtı ve İtilaf Devletleri’ne yaranma politikasına sahip Damat Ferit Paşa’ya, dönemin Ermeni Patriği Zaven Efendi tarafından hazırlanmış bir idam listesi verildi.
İngiliz işgal makamlarının baskısıyla kurulan Divan-ı Harp mahkemesi, Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey ve dönemin Yozgat Jandarma Komutanı Binbaşı Tevfik Bey hakkında 8 Nisan 1919 günü verdiği kararda, Kemal Bey’i idama, Tevfik Bey’i ise 15 yıl kürek cezasına çarptırdı.
İDAMIN KAMUOYUNDAKİ ETKİSİ
Kararın tebliğinin ardından Kemal Bey, Harbiye Nezareti kapısından çıkan süngülü askerler eşliğinde Beyazıt Meydanı’na götürüldü.
Kemal Bey’in son sözleri şöyle oldu:
“Borcum var, servetim yok. Üç çocuğumu millet uğruna yetim bırakıyorum. Yaşasın millet! Kabir taşım, hamiyetli Türk ve Müslüman kardeşlerim tarafından dikilmeli ve üzerine şöyle yazılmalıdır: Millet ve memleket uğruna şehit edilen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal’in ruhuna Fâtiha!”
KEMAL BEY’İN DEFNEDİLMESİ
Kemal Bey’in idamı, meydanı dolduran halk arasında büyük üzüntüye yol açtı. İcraatları nedeniyle bu sözde mahkeme halk tarafından nefretle anıldı ve adı tarihe “Nemrut Mustafa Paşa Divanı” olarak geçti. Ertesi gün adeta tüm İstanbul ayaklandı. Yüksek tahsilli gençler cenaze evinin önünü doldurdu. Üzerinde “Türklerin Büyük Şehidi Kemal Bey” yazılı bir çelenk getirildi.
Bektaşi Babası Ahmet Münib Efendi, tutuklanma riskini göze alarak Kemal Bey’in cenazesini Kuşdili Mecidiye Bektaşi Dergâhı’nda bir gece misafir etti. Ertesi gün, Kemal Bey’in Türk bayrağına sarılı tabutu, gençlerin omuzlarında ve kalabalık bir topluluk eşliğinde Kadıköy Kuşdili Çayırı’ndaki Mahmud Baba Türbesi’ne götürülerek defnedildi. Kadıköy İtfaiye Karakolu önündeki bir grup asker, Kemal Bey’in Türk bayrağına sarılı tabutuna selâm durdu.
NEMRUT MUSTAFA PAŞA IRAK'TA ÖLDÜ
Nemrut Mustafa, Lozan Barış Antlaşması’nın ardından kabul ve ilan edilen Yüzellilikler Listesi içerisinde yer almış ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığından çıkarılmıştır.1936 yılında Irak’ın Süleymaniye kentinde ölmüştür.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- Başkanlıktan Nazilli Eğrek Cemevi’ne masa, sandalye, klima
- Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Özdemir Samsun’da canlarla buluştu
- Cemevleri'nin Dünü, Bugünü, Yarını Sempozyumu: Dedeler yenilenmelidir
- Cesim Zeydanlı: Evladının dilinden babası hakkında gerçekler.!
- Sarısaltuk Dergâhı postnişini M. Aydın Baba: Dine dayanan devletler yozlaşır
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.