Metin Tarhan: Alevilerin beklentisi anayasal eşitlik prensibine uyulmasıdır
AK Parti MKYK Üyesi, Alevi Dernekleri Federasyonu Kurucu Başkanı Avukat Metin Tarhan, Ulusal Kanal’da canlı yayınlanan, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa İlker Yücel'in sunduğu Ezber Bozan programına katıldı.
Ulusal Kanal’da canlı yayınlanan Ezber Bozan programında, Devletin Alevisi ve Devletsiz Alevi Kavramları, Alevilik İslam Dışı mı? Türkiye'de Alevilik gibi konular hakkında düşüncelerini açıklayan Metin Tarhan, İlker Yücel'in sorularına da yanıtlar verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bizzat davetiyle AK Parti'ye katıldığını açıklayan Metin Tarhan, AK Parti'de Alevilerin haklardan faydalanması amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirtti.
ALEVİLERİN DEVLETLE BİR SORUNU YOK!
Alevi Dernekleri Federasyonu kurulurken, Alevilerin geleneksel inanç ve kültürünü yaşatma, taleplerini kamu sahasında dile getirme, Alevi inanç ve kültürünü geleceğe taşıma yönünde çalışmalar yürütmek olduğunu vurgulayan Tarhan, Alevilerin ezici çoğunluğunun devletle ve diğer sosyal kesimlerle herhangi bir problemi olmadığını ve laik, demokratik, sosyal hukuk devletini sahiplenir ve geliştirilmesini istediğinin altını çizdi.
Geleneksel inanç kültürünün taşıyıcısı olan dernekleri ve vakıfları kuran Alevilerin, aynı zamanda güçlü ve büyük bir Türkiye özlemini duyduğuna ve Türkiye'nin küresel bir oyuncu olmasını gerçekten istediklerine dikkati çeken Tarhan, Alevi inançlı vatandaşların talep ve beklentilerine de değindi.
ALEVİLERİN BEKLENTİSİ EŞİTLİK PRENSİBİNE UYULMASI
Alevi inançlı vatandaşların 85 milyonun haklarına saygılı olduğunu belirten AK Parti MKYK Üyesi Metin Tarhan, “kamu hizmetleri sunulurken veya kamu hizmetlerine personel alınırken, anayasamızdaki eşitlik prensibine uygun olarak davranılmasının tüm Alevilerin beklentisi olduğunu” söyledi.
“Alevilerin devletin sunduğu haklardan ve imkanlardan eşit olarak faydalanmak dışında, ne devletle ve ne de toplumla herhangi bir sorunları olmadığını” ifade eden Tarhan, bu yönde yaptıkları çalışmaların da sonuç vermeye başladığını belirtti.
ALEVİLERİ KENDİ İÇİNDE ÇATIŞTIRMAK İSTİYORLAR
Alevileri kendi içinde çatıştırmayı hedefleyen, İslâm dışılık gibi tanımlamalarla kaygılarının Alevilik olmadığı ortaya çıkan, ideolojik amaçlı kurulan kimi dernek ve vakıfların da Aleviler içerisinde faaliyet yürüttüğüne dikkati çeken Tarhan, bu kuruluşların ülkemizin gelişmesini, büyümesini, güçlenmesini engellemek isteyen odakların finansıyla, desteğiyle var olduklarını belirtti.
Kadıköy gibi bir merkezde CHP-HDP benzeri sol yapıların ve marjinal grupların desteklediği bir etkinlikte ancak 1500- 2000 civarında katılım sağlayabildiklerini söyleyen Tarhan, “bu yapıların toplumu temsil etmedikleri, açıkta kaldıkları anlaşılıyor.” dedi.
AK PARTİ BELEDİYELERİ ALEVİLERE HİZMET SUNUYOR
AK Parti MKYK Üyesi Metin Tarhan, “AK Partili belediyeler tarafından, Alevilerin pratik ihtiyaçları, saha ihtiyaçları, cemevi yeri tahsisi, cemevi yapımında yardımcı olmak şeklinde, temizliği sterilizasyonu gibi hizmetler üstleniliyor.” dedi.
AK Parti’nin Alevilere yönelik çalışmalarından örnekler veren Tarhan şöyle konuştu:
“AK Parti devlet ile Alevilerin ilişkilerini düzeltmek amacıyla yola koyuldu. Devlet bakanlığı düzeyinde bir ilişki geliştirilerek Alevi çalıştayları başlatıldı. Bu çalıştaylarla Aleviler ilk kez devletle müzakere ve istişare çalışmalarına katılıyorlar. Çalıştayların çok önemli özelliği, toplumun tüm kesimleriyle birlikte Alevilerin taleplerinin tartışılır olmasıdır. Yani toplumun ortak bir paydada buluştuğu talepler o günkü çalışmaların sonucunda bir raporla kamuoyuna deklare edildi. Bu taleplerin hayata geçirilmesi için en son 8. Çalıştay’da Alevi siyasetçiler de katıldı. Mehmet Moğoltay, Seyfi Oktay gibi siyasetçilerin de katılığı, tüm Alevi kuruluşların da katıldığı bu çalıştayda bir hukuk komisyonu kuruldu. Hukuk komisyonu başkanlığına seçildim. Alevilerin taleplerin hukuksal statüde nasıl karşılanacağına ilişkin bir raporda orada düzenlendi.”
ÇALIŞTAY RAPORUNUN TESPİTLERİ
2010 yılında açıklanan sonuç raporundan örnekler veren AK Parti MKYK Üyesi Metin Tarhan şunları söyledi:
“Bunlardan birincisi cemevlerine hukuki bir statü tanınmasıydı. İkincisi dedelerin maaş ve özlük haklarının karşılanmasıydı. Üçüncüsü Sivas’ta katliamın olduğu otelin müze veya anıt müze şeklinde bir formata bürünmesi vardı. Aleviliğin tanıtılması, öğretilmesi amacıyla Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde Aleviliğin okutulması maddesi vardı. Alevilerin geleneksel dergahları olan tekkeleri olan Hacı Bektaşi Veli gibi devlet idaresinde olan geleneksel yapıların Alevi sivil toplum kuruluşlarına verilmesi şeklinde bir madde vardı. Ama çok önemli bulduğum ayrımcılığın giderilmesi ile ilgili, yani özellikle kamu hizmetinin eşitlik prensibi içerisinde sunulmasının fiili ihlali olan kısım ayrımcılığın önlenmesinde yatıyor. Bunun iki boyutu var. İnanç hizmetleri sunumuna göre bütçeden Alevilere de pay verilmeli. İkincisi de, kamu hizmetleri yürütülürken personel istihdamında liyakat sahibi Alevilerin istihdam edilmesi şeklinde özetlenebilir.”
ALEVİLERE HİZMETİ FETÖ ENGELLEDİ
Devlet içinde “paralel yapılanma” gibi unsurların, Aleviler ile devletin buluşmasını engellemek için ciddi bir çalışma yürüttüğünü belirten Tarhan, 2010 senesinde Adalet Bakanlığı'na sunulan raporun 6 yıl bekletildiğini söyledi.
2021’de AK Parti’nin Alevilerin taleplerini yeniden güdeme aldığına dikkati çeken Tarhan, “İçişleri Bakanlığı nezdinde çalışmalar yürütüldü. Yeniden saha taramaları yapıldı, ihtiyaçlar tespit edildi. Neticede 2022 senesinde Cumhurbaşkanlığı'nın kararnamesiyle Alevi -Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kuruldu.” İfadelerini kullandı.
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın kurulmasıyla birlikte Alevilerin taleplerin hemen hemen yüzde 90'nı çözüldüğünü belirten Tarhan, devletin sahiplenerek Aleviliği yaşatmak yönünde girişimde bulunduğunu vurguladı.
ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI
Bir yıl önce kurulan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’na da değinen Tarhan, şöyle konuştu:
“Öncelikle Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nı çok iyi bilmek gerekiyor. “Ben cemevindeyim, görev yapıyorum, benim maaşımı cemevi sağlayamıyor, devlet sağlasın”, ya da “elektik-su param karşılansın” şeklinde talep edilebilir. “Ben bir vakıfım cemevi inşaa etmek istiyorum.” diyerek belediyeye başvurulabilir. Plan yaparken “şu alanda bana cemevi yeri tahsis et” denilebilir. Bu çok önemli yasal düzenlemeler meclisten geçti, bütçe kanunundan geçti. Hak olarak yasalaştı. Ayrıca, bu kurumda 100'ye yakın istihdam olacak. Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı başlı başına bir kurumdur, destekleyici bir kurumdur.”
HORASAN ERENLERİ ÇOK KIYMETLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR
Aydınlık Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel'in bundan sonraki süreçte Alevilerin yol haritasının ne olacağını sorması üzerine, AK Parti MKYK Üyesi Metin Tarhan şöyle cevap verdi:
“Güçlü Türkiye'nin teşekkülünde Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu'nun kıymetli bir yeri olabileceğini, birlikte istişare ettiğimizde söylemiştim. Bu süreç, Aleviler yanıltan unsurların tasfiya olacağı ve Alevileri daha doğru bir mecrada taleplerini dillendirip devletle ilişkilerinin geliştirilmesi, daha özgürleşmeleri, birey olmaları ve kendi dinamikleri üzerinde yürümeleri için bu tarz yapılara ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Çünkü, yanıltmayan, olduğu gibi saha bilgisiyle, yaşayış bilgisiyle, kültürüyle, geleneksel birikimiyle yürümeye çalışan bir federasyon. Değerli dostlarım Ali Rıza Özkan ve Mehmet Şahin Dede bu yapının içerisinde çok aktif rol alıyorlar ve çok doğru analitik çalışmalar da yapıyorlar. Hacıbektaş'ta çok büyük bir külliyenin inşasına başladılar, çok değerlidr bu. Aleviliği olduğu gibi yaşatma arzusu güden ve aynı zamanda devletle işbirliği içerisinde, yozlaşmadan, tükenmeden, başkalaşmadan gidilebilecek bir yol haritası belirlediler. Bunu çok değerli buluyorum. Söyleyebileceğim şu; bu ülke bize ait. Bu ülke gerçekten de çok güçlü bir ülke. Tarihimizi, coğrafyamızı tekrarlayarak söylüyorum, milletimizle bir bütünlük halinde değerlendirerek güçlü Türkiye'ya katkı sağlayanlar olalım. Ülkemizi geleceğe taşıyalım. Devletimizin güçlenmesiyle, sosyal hayatımızın güçlenmesiyle, demokratik hakların yerleşmesi anlamında herkesin katkı sunması gerekiyor ki, Aleviler de çok büyük bir sosyolojik kesimdir. Çok ciddi birikimleri var. Demokratik özellikleri var. Edebiyatımıza, musikimize katkı sunabilirler. Hatta, biz medeni dünyanın onurlu bir üyesi olacak isek, Alevi kültürünün katkısının itici boyutta olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan, Aleviliği kendi mecrasında geçmişine uygun bir şekilde yaşatmak hepimizin sorumluluğundadır. Bu tarz aksiyon alan yapıların da güçlendirilmesi için her Alevinin destek olması gerekir, diye düşünüyorum.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.