İstanbul
04 Temmuz, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

İran Cumhurbaşkanı Reisi Suriye'nin başkenti Şam'da

İran Cumhurbaşkanı Reisi, 13 yıl aradan sonra ülkeyi ziyaret eden ilk İran Cumhurbaşkanı sıfatıyla Şam'ın resmi davetlisi olarak Suriye'ye geldi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, resmi temaslarda bulunmak üzere bu sabah Suriye'nin başkenti Şam'a geldi.

Cumhurbaşkanı Reisi, Halk Sarayı'nda Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından resmi törenle karşılandı.

Resmi karşılama töreninde, İran ve Suriye'nin milli marşları çalındı. İki lider bunun ardından beraberlerindeki üst düzey heyetleri birbirlerine tanıttı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Şam'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile bir araya geldi.

ESAD: SURİYE-İRAN İLİŞKİLERİ İSTİKRARLI VE SAĞLAMDI

Düzenlenen resmi karşılama töreninde Suriye Devlet Başkanı Esad, İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi kabul etti. İki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından Esad ve İbrahim Reisi iki resmi delegasyonun üyeleriyle el sıkıştı.

Ardından, Esad ile Reisi arasındaki resmi görüşmeler, iki ülke heyetlerinin eşliğinde başladı.

Görüşme sırasında konuşan Esad, “Suriye-İran ilişkileri zengin içerik, deneyim ve onları şekillendiren vizyon açısından zengin ve çünkü Ortadoğu’yu vuran şiddetli siyasi ve güvenlik fırtınalarına rağmen zor dönemlerde de istikrarlı ve sağlam bir ilişkiydi” ifadelerini kullandı.

Suriye'de "barış ve kalıcı güvenliğin sağlanması için" İran'ın daha fazla rol oynamasını isteyen Esad, ülkenin yeniden yapılanmasında "İran'ın etkili varlığına ihtiyaç olduğunu" söyledi.

REİSİ: BÜYÜK ZORLUKLARDAN GEÇTİNİZ

Görüşmeler sırasında açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Reisi de "Suriye hükümeti ve halkı büyük zorluklardan geçti ve bugün tüm bu sorunları aşarak, size yönelik tehdit ve yaptırımlara rağmen zafere ulaştığınızı söyleyebiliriz" dedi.

SANA'nın paylaştığı bilgilere göre, Esad ve Reisi, Şam'daki görüşmelerinde, çeşitli alanlarda ikili ilişkileri ve bunları geliştirmenin yollarını ele aldı, görüşmelerde ayrıca Ortadoğu’daki gelişmeler, küresel değişimlerin bölgeye yansıması ve bu değişimlerin iki ülke ve bölge halklarının yararına değerlendirilmesi gibi konular ele alındı.

'ZİYARET, BAĞLARIMIZI GÜÇLENDİRECEK'

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin heyetinde, Yollar ve Kentsel İnşaat Bakanı Mehrdad Bazarbaş, Savunma Bakanı Muhammed Riza Aştiyani, Petrol Bakanı Cevat Oci, İletişim Bakanı İsa Zari Bur, Cumhurbaşkanlığı Ofisi'nden Gulam Hüseyin İsmaili, İslam Danışma Konseyi temsilcisi Abbas Kalro ve Cumhurbaşkanlığı Ofisi Siyasi İşler Yardımcısı Muhammed Cemşidi bulunuyor.

Ziyaretten önce al-Mayadeen kanalına konuşan Cumhurbaşkanı Reisi, ziyaretinin Suriye ve diğer müttefikler ile bağları 'güçlendireceğini ve geliştireceğini' söylemişti. 

Arapça yayınlanan Vatan gazetesi, Cumurbaşkanı Reisi'nin Suriye ziyaretinin iki gün süreceğini ve bu bağlamda özellikle ekonomik işbirliği yönünde bir dizi anlaşma imzalanacağını yazmıştı.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Mayıs 2022'de Tahran'a yaptığı ziyaret kapsamında, İslam Devrimi Lideri Ayetullah Hamanei ve Cumhurbaşkanı Reisi ile bir araya gelmişti.

Reisi'den önce, Suriye'yi ziyaret eden son İran Cumhurbaşkanı, Ekim 2010'da Mahmud Ahmedinejad olmuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!