İstanbul
02 Temmuz, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Hacıbektaş'ta Horasan Erenleri cemevinin temeli atıldı


Hacıbektaş'ta Horasan Erenleri cemevinin temeli atıldı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu'na hibe edilen Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki arsaya inşa edilecek Türkiye'nin en kapsamlı ve en büyük cemevi kompleksinin temeli törenle atıldı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Horasan Erenleri Federasyonu'na hibe ettiği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesindeki arsaya cemevi yapılması için ilk harç döküldü.

İlçe merkezindeki Bala Mahallesi Dedebağ mevkisinde 5788,91 metrekarelik arsa üzerinde düzenlenen temel atma töreni, Horasan Erenlerinden Kurtuluş Savaşımıza bu toprakları yurt yapanların ruhuna saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Horasan Erenleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin'in ev sahibi olarak konukları karşıladığı temel atma törenine Hacı Bektaş Veli evlatlarından Timurtaş Ulusoy ve eşi Hülya Ulusoy ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Metin Tarhan, MHP Genel Başkan Yardımcıları Yaşar Yıldırım ve Filiz Kılıç, Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Hacıbektaş Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, MHP MYK üyeleri, çeşitli işçi ve kamu sendika genel başkanları, sivil toplum örgütü liderleri ile çok sayıda vatandaşlar katıldı.

ŞAHİN: İLİM, AKIL, GÖNÜL VE MARİFET IŞIĞI İLE KARANLIĞI GÖMECEĞİZ!

Arsa bağışında bulunan MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye teşekkür ederek, inşaatına başlanılan cemevinin Alevi-Bektaşi dünyasında önemli bir boşluğu dolduracağını belirten Horasan Erenleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin yaptığı konuşmada, "Madde karanlığı akıl ışığı ile cehalet karanlığı, ilim ışığı ile nefis karanlığı marifet ışığı ile gönül karanlığı aşkıyla aydınlanır der Hünkar Hacı Bektaş Veli Hz. Şu anlamda düşünüyoruz hep aleviliğin özünü hem de İslam'ı yaşamanın temel anlayışını ifade eden bu dizeleri kendimize rehber edindik. Değerlerin dengesini kuran ve yolun nuru ile aydınlanan bir vatandaş olmak, bir yurttaş olmak ve bir canlı olmak için temel hedeflerimiz budur. Işte bugün temelini atacağımız Horasan Erenleri Hacı Bektaş Cemevi Külliyesi projesinin Madde karanlığını, akıl nuru ile cehalet karanlığını, yine ilimin ışığıyla o karanlığı gömeceğimizi çok iyi biliyoruz. Tabii tüm canlarımızın, tüm büyüklerimizin desteğiyle yapacağız bunu tek başımıza yapmamız mümkün değil. Onun için buradasınız. Iyi ki geldiniz iyi ki buradasınız" dedi.

BAŞKAN ALTIOK'TAN TAM DESTEK

Ev sahibi olan Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, hizmet için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Altıok, temeli atılan yapının Hacıbektaş ilçesine değer katacağını vurgulayarak, "Buradan söz veriyorum. Belediye olarak, bu yapının tamamlanması için elimizdeki tüm imkanları kullanacağız" dedi.

BURSALI: BU YAPI EMPERYALİZME BİR MEYDAN OKUMADIR!

Törene katılan Vatan Partisi Genel Sekreteri Özgür Bursalı, bu adımın aynı zamanda Alevi'yi Sünni'yi birbirinden ayırmak isteyenlere meydan okuma olduğunu söyledi.  Bursalı "Bu milleti bölmek, parçalamak isteyenlere, etnik mezhepsel boğazlaşma çıkarmak isteyen emperyalistlere, Alevi'yi Sünni'den Sünni'yi de Alevi'den ayırmak isteyenlere, hatta Hz. Ali'yi, İslam'ı Alevilik'ten ayırmak isteyenlere, ona uydurmak isteyenlere, o Amerikalardan Almanyalardan fonlanan çaresizlere büyük bir meydan okumadır; bir yanıttır. Çünkü Horasan Erenleri Federasyonu "Alevi de biziz, Sünni de biziz, hepimiz Türk milletiyiz' diyerek bu değerleri bağımsızlık bayrağımızın altında, Türk bayrağımızın altında birleştirmektedir." dedi. 

PROF. DR. KILIÇ: HACI BEKTAŞ VELİ İNSANLIĞI AYDINLATMAYA DEVAM EDİYOR

MHP Genel Başkan Yardımcısı Filiz Kılıç ise Hacı Bektaş Veli irfanının asırlardır insanlığın yolunu aydınlatmaya devam ettiğini söyledi.

Türklerin, Anadolu'daki bin yıllık varlığını hala hazmedemeyenlerin olduğunu ve milletin arasına ayrılık tohumları ekmeye çalışıldığını ifade eden MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Kılıç, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"13’üncü yüzyılda insanlığa, dostluk, kardeşlik, barış, birlik, beraberlik, hoşgörü mesajları veren, bizlerin burada cem olmasına vesile olan Hz. Hünkarın ifadesiyle tevhidimiz ’bir olalım, diri olalım’ sözü üzerine kurulmuştur. ’Ezelden ebede açık durur kapımız’ sözüne uygun bir şekilde bu kapı yeniden gönülleri aydınlatmaya devam etmiştir. Anadolu’daki bin yıllık varlığımızı hala hazmedemeyenlerin her dönemde olduğu gibi bugün de milletimiz arasında ayrılık tohumları ekerek, vatanımızı bölme niyetleri elbette vardır. Bunun için, mezhep ve meşrep farklılığını, köken ve ideolojik kamplaşma kitlelerine karşı her türlü gayreti maalesef gösteriyorlar. Birliğimizin, beraberliğimizi, kardeşliğimizi güçlendirme yönünde attığımız en küçük bir adıma bile tahammül edemeyenlerin aslında neyi amaçladıklarını, sufleyi nereden aldıklarını gayet iyi biliyoruz. Özellikle, kimi Avrupa devletlerinin ülkemizdeki her kesim gibi Alevi Bektaşi vatandaşlarımız üzerinde oynamaya çalıştıkları kirli oyunu sizlerin de gördüğüne ben yürekten inanıyorum."

UYGUR: BİRLİKTE RAHMET VARDIR

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur ise Hacı Bektaş Veli'nin, dünyanın dört bir yanına yayılan ilim ve irfan yolunun iman, tövbe, tevazu ve edeple insanların yolunu aydınlatmaya devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevini'nin kurulduğunu hatırlatan Uygur, "Bu atılımımızın Anadolu'daki Alevi-Bektaşi ocakları ile bu ocaklardaki mürşitler ve canlar tarafından sevinçle karşılandığını gördük. Sevgili Peygamberimizin, 'Birlikte rahmet, ayrılıkta azap vardır.' düsturuna sıkı sıkıya sarılarak bizi ayrıştırmaya çalışanlara inat birlik ve beraberliğimizi muhabbet ve sevgiyle Türkiye Yüzyılı'nda da yeni atılımlarla sürdürmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Uygur, inşa edilecek külliyenin hayırlı olması temennisinde bulundu.

YILDIRIM: CAMİ DE BİZİM, CEMEVİ DE BİZİM!

Son olarak kürsüye gelen MHP Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Yıldırım Bahçeli'nin, Hacıbektaş ilçesinde cemevi yapılması amacıyla 12 yıl önce satın aldığı arsayı bağışlarken, bu yapının siyaset üstü kalması gerektiğini vurguladığını belirterek şöyle devam etti:

"Genel başkanımız 'yok' dedi. 'Adı Horasan Erenleri olacak. Buna siyaseti karıştırmayın. Bu, siyaset üstü bir hadisedir. Ben sizden oy istemiyorum, partime gönül verin veya oy verin diye de ben size bu arsayı vermiyorum. Benim bir isteğim vardır, o da Türkiye bütünlüğünün içinde kalın' dedi. Allah nasip ederse aşk ile şevk ile niyet hayır, akıbet hayır düsturu ile el ele verdik, bu projeyi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu projeyle ilgili burada da ilan edeyim ki bizim bu projenin yapımında hiçbir kişi ve kuruluşlardan bağış kabul etme gibi bir prensibimiz yok. Hiç kimseden bir kuruş para istemiyoruz. Kendi öz kaynaklarımızla kendi gücümüzle kendi imkanlarımızla çok ciddi bir maliyeti olan bu projeyi Allah nasip ederse en kısa zamanda açılmaya hazır edecek şekilde gayret edeceğiz."

İnsanların, bir taraftan Şii siyasetine bir taraftan da Ali'siz Aleviliğe yönlendirilmeye çalışıldığını dile getiren Yıldırım, Türkiye'nin hiçbir vatandaşından vazgeçmeyeceğini vurguladı.

Türkiye'yi parçalamak isteyenlere karşı mücadele edildiğini söyleyen Yıldırım, "Bunlara müsaade etmemek üzere, temel prensip olarak herkesi kucaklayan bir siyaset gelişmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımızın kurduğu Alevi ve Bektaşi Başkanlığı da bu maksatla yapılmaktadır. Cami de bizim cemevi de bizim. Alevi de bizim Sünni de bizim. Biz hep beraber Horasan'dan çıkmış gelmişiz. Horasan erenleri bize bu coğrafyayı yurt yapmış. Hünkarı ziyarete gittiyseniz hünkarın ayak ucunda yatan on iki tane kabir vardır. Orada Horasan erenleri yazar. İşte burada da aynı şey yazacaktır." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve İnanç Hizmetleri Başkanı Hüseyin Öz Dede'nin verdiği Kurban Duası'ının ardından kurban kesildi.

Katılımcılar kurulan platformda butona basarak, ibadethane, gasilhane, yaklaşık 60 kişinin konaklayabileceği misafirhane, kütüphane, derslikler, çok amaçlı salonlar, yemekhane gibi çeşitli birimlerin bulunacağı cemevi kompleksinin temelini attı.

CEMEVİNDE HORASAN MİMARİSİ

"Horasan Erenleri Cemevi" adıyla Horasan mimarisiyle inşa edilecek yapının 4 kapı girişi, her kapının 10'ar makamı olacak.

12 imamları temsilen de 12 köşede teslim taşı figürü yer alacak.

Projeye göre cemevi iki kattan oluşacak.

İki tane toplantı ve konferans salonu, kütüphane, derslikler, yemekhane ve 60-70 kişilik de misafirhane olacak.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!