İstanbul
07 Temmuz, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Diyanet çalışanları: Cemevleri ibadethane değil!


Diyanet çalışanları: Cemevleri ibadethane değil!
Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı makamında ziyaret etti. Yıldız, Diyanet-Sen tarafından hazırlanan “Diyanet Çalışanlarının Sorunları, Beklentileri, Din-Diyanet Algıları Araştırması” raporunu DİB Başkanı Erbaş’a sundu. Raporda Diyanet çalışanlarının Alevi Bektaşi inanç toplumu hakkındaki ön yargıları tartışma konusu oldu.

Diyanet-Sen Genel Başkanı Ali Yıldız ve yönetim kurulu üyeleri DİB Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Genel Başkan Ali Yıldız, Diyanet-Sen Akademisi olarak araştırmacı kamu sendikacılığına önem verdiklerini belirterek “Diyanet personelinin çalışma hayatı, Diyanet’e bakış, Din-Diyanet algısı, Aleviliğe bakış, sendikalara bakış, kamu hizmetlerinden memnuniyet ve geleceğe yönelik beklentilerinin ortaya konulması amacıyla bir anket çalışması yaptık. Bu çalışmayı kıymetli bilim insanları Prof. Dr. Recep Kaymakcan ve Öğr. Görevlisi Serkan Yurdakul hocalarımız raporlaştırdı. Elde edilen veriler ışığında Diyanet’in görev alanına yönelik yeni politikalar geliştirmesi, değişiklikler ve iyileştirmeler yapılması din görevlilerimizi ve bizleri memnun edecektir. Bu araştırma sonuçlarının ve değerlendirmelerin ülkemizde verilere dayalı din hizmetleri ve din eğitimi politikalarının geliştirilme sürecine ve konuyla ilgilenenlere katkı sağlamasını umuyoruz” şeklinde konuştu.

Tüm Diyanet çalışanlarının sorunlarını dile getirerek kurum çalışanlarının çözüm beklediklerini vurgulayan Yıldız ve beraberindeki heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Prof. Dr. Erbaş, sivil toplum kuruluşlarının önemine değinerek “Diyanet-Sen’in akademik çalışmalarını takdirle karşılıyorum. Bilimsel olarak ortaya konulan bu raporu inceleyerek gerekeni yapacağımızdan ve kurum çalışanlarımızın sorunlarını çözme konusunda elimizden geleni yapacağımızdan kuşkunuz olmasın” dedi.

DİYANET ÇALIŞANLARININ ALEVİ BEKTAŞİLER HAKKINDAKİ ÖN YARGILARI

Anket hakkında bilgilendirme yapan Diyanet-Sen Genel Başkan yardımcısı Kerim Alptekin’in açıklamalarına göre, Diyanet çalışanlarından Alevilik konusunda da görüş bildirmeleri istendi.

Ankete katılan Diyanet çalışanları arasında “Aleviliği nasıl tanımlarsınız?” sorusuna din olarak diyenler %1.4 mezhep diyenler %7.2 tarikat diyenler %2.9 yaşam biçimi diyenler %24.6 Şia’nın bir kolu diyenler %26.6 siyasi oluşum diyenler %12.1 inanç ve erkan yolu diyenler %3.9 İslam’ın farklı kültürel yorumu diyenler 8.7 fikrim yok diyenler ise 12.6 olarak çıktı.

Bu kadar farklı görüşlerin yaklaşık eşit oranlarda çıkması Diyanet çalışanları arasında Alevi Bektaşi inanç toplumu hakkında ciddi kafa karışıklığının olduğunu gösteriyor.

DİYANET ÇALIŞANLARI: CEMEVLERİ İBADETHANE DEĞİL

Diyanet çalışanlarından görüş bildirmesi istenen diğer konu ise cemevlerinin inançsal işlevi hakkındaydı.

Cem evlerinin ibadethane olarak kabul edilmesini uygun bulmuyorum” görüşüne %60.1 katılırken %23 uygun bulduğunu ifade etmiş.

Diyanet çalışanlarının yüzde 60.1 oranında cemevlerini ibadethane olarak görmediğini belirtmesi, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kendi çalışanlarına Alevilik Bektaşilik hususunda aydınlatıcı çalışmalar yapmakta eksik kaldığı şeklinde yorumlandı.

Aynı şekilde, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan “Alevi-Bektaşi Kültürü Başkanlığını destekliyorum.” ifadesine ise sadece %43 katılırken, %26.9 katılmadı ve %30.1 ise, görüşünü “kararsızım” olarak belirtti.

Diyanet çalışanlarının toplamda yüzde 57 oranında Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nı desteklemeyişi, yine Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bir eksikliği olarak değerlendirildi.

Görüş istenirken resmi kurumun adından “cemevi” tanımının çıkarılışı da, ayrıca dikkati çekti. Kültür ve Turizm Bakanlığı altında, Alevi Bektaşi kültürünü desteklemek ve cemevlerinin inançsal ihtiyaçlarını karşılamak üzere Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kurulan devlet kurumunun tam adı “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı”.

DİYANET-SEN GENEL BAŞKAN YARDIMCISI: CEMEVLERİ KÜLTÜR MERKEZİDİR

Öte yandan, Diyanet-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kerim Alptekin’in raporu sunuş yazısında, “Cem evlerinin ibadethane olarak tanımlanması İslam dışında bir din olarak tanımak anlamına geliyor.” ifadeleri de tartışma yarattı.

Bilindiği gibi, İslâm’ın kutsal kitabı Kur’an’ı Kerim’de belirli bir ibadethane tanımı yok. Tersine, Kutsal Kitap’ta tüm kainatı ibadet mekânı olarak tanımlayan hükümlerin yer almasına karşın, Diyanet-Sen Genel Başkan yardımcısının cemevlerini ibadethane olarak reddeden ifadeleri Alevi Bektaşiler arasında tepkilere neden oldu.

İslâm’a göre sokak, ev, ağaç dibi ve sair her türlü mekânda ibadet yapıldığı halde, cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesinin Aleviliğin İslâm dışı olduğu anlamına geleceğini iddia eden Diyanet-Sen Genel Başkan yardımcısı Kerim Alptekin açıklamasının devamında, “Kuşkusuz İslam’ın karşısında başka bir din gibi yaklaşımın kabul görmesi imkansız. Çünkü Alevilikle ilgili benzer soruya verilen cevaplar Cem evlerinin bir kültür merkezi olarak kabul edildiğini gösteriyor.” ifadeleri ile Alevi Bektaşilerin Diyanet çalışanları arasında bir inanç toplumu olarak kabul edilmediğini de açıkça ortaya koymuş oldu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!