İstanbul
07 Temmuz, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Cumhurbaşkanı adayı Oğan'ın Uygur açıklaması tartışma yarattı

Cumhurbaşkanı adayı Oğan'ın Uygur açıklaması tartışma yarattı
14 Mayıs'ta yapılacak olan Türkiye seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Dr. Sinan Oğan'ın BabalaTV programında Çin ve Uygurlar hakkında yaptığı konuşma tartışılmaya devam ediyor. Dünya Uygur Kurultayı eski başkanı Rabia Kadir de, konuyla ilgili bir açıklama yayınlayarak Oğan'ın ifadelerine tepki gösterdi.

ATA İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Dr. Sinan Oğan, Şincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygurların “abartıldığı kadar” baskı yaşamadığını ifade etmişti.

Babala TV’de Oğuzhan Uğur’un sunduğu Mevzular Açık Mikrofon programına katılan Dr. Sinan Oğan, şunları söyledi: “İki tespitim var; 1- Orada bir zulüm var, baskı var ama o baskı abarttıkları kadar yok. 2- Orasını ABD, Çin’in yumuşak karnı olarak görüyor. Bu iki tespiti yapalım, olaya gerçekçi bakalım. Biz oradaki Türklerin hakkını savunurken ABD politikalarına malzeme olmayalım.

Amerika ile Çin arasındaki gerginliğin bir parçası olmamamız gerektiğini vurgulayan ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sinan Oğan'a farklı kesimlerden tepkiler geldi.

Uygur Hareketi Basın Açıklaması” adı altında medyaya servis edilen bildiride, “Sayın Sinan Oğan’ın söz konusu demeci, sayısız bağımsız rapor ve Doğu Türkistanlının şahitliğiyle sabit olan, Birleşmiş Milletler raporlarında dahi “insanlığa karşı işlenen suçlar” kapsamında değerlendirilebileceği belirtilen, Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden de sayısız kez dile getirilmiş ve Doğu Türkistanlıların insanlık onuruna kasteden suçları Türk kamuoyu önünde temize çekme çabası değilse de bilgisizliğin ve Türk coğrafyasına uzaklığın bir sonucu olarak değerlendirilmelidir.” ifadelerine yer verildi.

Aynı şekilde, Dünya Uygur Kurultayı eski başkanı Rabia Kadir de konuyla ilgili bir açıklama yayınladı. Kadir'in açıklamasında “Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanı adayı Sinan Oğan , kamuoyuna açık bir seçim platformunda Uygurların baskı altına alındığı gerçeğinin Batı'nın öne sürdüğü kadar ciddi olmadığını bu durumun abartıldığını söyledi. Elbette bu, Çin'in Uygurlara yönelik mevcut katliamını örtbas etmekten başka bir şey değildir”derken, Oğan'ın “Türklerin hakkını savunurken ABD politikalarına malzeme olmayalım”uyarısını ise şu  şekilde cevapladı: “Konuşmasının bir bölümünde ABD'nin Uygur meselesini "Çin'in en hassas noktası” olarak anladığını belirtti. ABD için söyledikleri bizim için önemli değil , ancak kendisinin ABD'ye tutumunu tabiri caizse “karın ağrısı” veya nefretini Uygur meselesini araç olarak kullanması ahlaki açıdan yetim hakkını yemek tir.

Öte yandan, IŞİD'i “Sünni hareketin lideri” olarak tanımlayan ve FETÖ'cü kimi isimlere verdikleri açık destekle bilinen ve Özgür-Der adlı insan hakları derneği çevresinde örgütlenen Haksöz sitesinde de, Dr. Sinan Oğan'ın ifadelerini eleştiren Haksöz Haber imzalı dikkat çekici bir yorum yayınlandı.

Haksöz haber sitesine göre “Oğan’ın Şii İran ile olan “kültürel” yakınlığı herkesin malumu. Çin ile İran ilişkileri de düşünüldüğünde yine bir Acem oyunu ile karşı karşıya kaldığımız anlaşılıyor.

Topu ABD’ye atmak da tam İran’a yakın kimselerin yapacağı bir iş.” ifadelerini kullanan Haksöz Haber, “Doğu Türkistan’ın ise ümmetten başka kimsesi yok!” cümlesi ile yorumunu noktalamış.

SİNAN OĞAN'DAN KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA

ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sinan Oğan NTV'de daha önce  Babala TV'de Doğu Türkistan hakkındaki sözleri üzerine gelen tepkilere şöyle karşılık verdi: “4 Cumhurbaşkanı adayı arasında Doğu Türkistan’ı gezen, Doğu Türkistanlı birçok yakın  arkadaşı olan ve Doğu Türkistan konusunu gündemin ilk sırasına koyan benim. Babala TV’de söylediklerim, Doğu Türkistan’da katliam olmadığı anlamına  asla gelmez. Ben Doğu Türkistan’da hep katliamların yapıldığını iddia eden ve her yıl  05 Şubat 1997 Gulca katliamının anarak mesaj yayınlayan  bir siyasetçiyim. Doğu Türkistan meselesine yıllardan beri ilgi gösteren, baskı, zulüm ve  soykırım hakkında  konuşan, yazan ve açıklamalar yapan bir bilim insanı ve siyasetçi olarak nasıl olur da oradaki katliamın abartı olduğunu nasıl söyleyebilirim? Ben Doğu Türkistan’ı bir kaç kez ziyaret ettim. İlk gidişim Milliyetçi Hareket Partisi heyetiyle oldu. İkinci kez yalnız gittim ve Doğu Türkistan’in bir çok bölgelerini gezdim. 2012’deki bu ziyaretlerim sırasında iki önemli şey fark ettim. Birincisi, Doğu Türkistan’da baskı ve zulüm var. Ancak bu baskı  ve zulüm abartıldığı gibi değil.

İkincisi, Doğu Türkistan’da baskı ve zulüm neden bu kadar ağır ve yaygın? Çünkü ABD, Doğu Türkistan meselesini Çin’in en hassas meselesi olarak görmektedir. Bu konuya objektif olarak bakalım. Benim söylemek istediğim Uygurlara sahip çıkalım ama ABD Rusya gibi ülkeleri işin içine katmadan kendimiz halledelim. Ben Uygurları ABD ile Çin arasındaki çatışmaya kurban etmememiz gerektiğini söylemek istedim. Ancak, benim Doğu Türkistan konusundaki duyarlılığımı yanlış anladılar. Benim Doğu Türkistan’daki baskı ve zulmü hafife almam asla söz konusu değildir.”

DOĞU TÜRKİSTAN MESELESİ İNSAN HAKLARI SORUNUDUR

Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sinan Oğan daha sonra Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosu Ankara Temsilcisi  Erkin Tarım’ın konuyla ilgili sorularına verdiği cevapta da şu ifadeleri kullandı: “Ben Babala Tv’de konuşmamda da ifade ettiğim gibi Doğu Türkistan meselesini bir insan hakları sorunu olarak gündeme getirmemiz gerekir.  Ben Doğu Türkistan’da yaşayan kardeşlerimin uğradığı baskı, zulüm ve işkenceleri  şimdiye kadar defalarca  dillendirdim ve  ortaya koydum.  Bu konuda da ASAM Stratejik Araştırmalar Merkezi’ndeki görevim esnasında da bunları gündeme taşıdım. Ben Doğu Türkistanlı kardeşlerimin  Çin ile ABD arasındaki gerginlik sırasında  ezilmelerini ve zarar görmelerini asla  arzu etmem. Bizim öncelik ve ivedilikle yapacağımız en önemli mesele Doğu Türkistan’daki Çin’in baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarını durdurmak olmalıdır.  Benim Doğu Türkistan konusunda yanlış düşündüğümü iddia edenlerden şüphe duyarım. Ben dünden  itibaren Doğu Türkistan demeye başlayan birisi asla değilim. Ayrıca, ben Avrasyacı de asla değilim. Ben bir Türk Milliyetçisi ve Turancıyım. Her zaman Doğu Türkistanlı Kardeşlerimin davasını destekler ve katkılar sunmaya çalışırım. Ben Türk dünyasının ve özellikle  Doğu Türkistan’in geleceğini düşünen bir insanım ve Türk siyasetçisiyim.”

DOĞU TÜRKİSTAN VAKFI ESKİ BAŞKANINDAN SİNAN OĞAN'A DESTEK

Özgür Asya Radyosuna konuşan Uyghurnet.org Haber sitesi Genel Yayın Yönetmeni ve Doğu Türkistan Vakfı eski Başkanı Hamit Göktürk  şöyle konuştu: “ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sinan Oğan’ı yıllardır takip ederim. Gerek bir akademisyen ve gerekse bir siyasetçi olarak  Doğu Türkistan’a destek vermiştir. MHP Milletvekili ve TBMM.Dışişleri Komisyonu üyesi iken Doğu Türkistan meselesi ile ilgili konuşmalar yapmış ve Çin’in insan hakları ihlallerini durdurma çağrısında bulunmuştur. Kendisi İstanbul’da Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Turan Kültür Merkezindeki Konferansına katılmış ve konferans sonunda söz alarak kendisini teşekkür etmiş “Siz sadece Türkiye’nin bir Milletvekili değil aynı zamanda  tüm Türk dünyasının ve özellikle Doğu Türkistan’in da hak ve hukuklarını savunan bir Türk Dünyası Milletvekilisiniz.Türk dünyası duyarlılığınız ve sorunlarının çözülmesi noktasındaki değerli katkılarınız için minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” sözleri ile kendisine teşekkürlerimi iletmiştim.”

ABD KAYNAKLI MYANMAR FOTOĞRAFLARI SERVİS EDİLİYOR

ATA İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Dr. Sinan Oğan, kendi sosyal medya hesabından da konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Dünkü #babalatv konuşmamda Doğu Türkistan için meseleye Türklük ve insan hakları çerçevesinde bakarak bu zulmü gündeme getirmeliyiz dedim. Uygur Türk’ü kardeşlerimin yaşadıklarını pek çok kez dile getirdim, çalışmalar yürüttüm. Bunun yanında yıllardır strateji merkezlerinde bulunmuş biri olarak gördüğüm bir şey de var. Bu konuya ABD penceresinden bakmamalıyız. Orada bir zulüm var ama bazen bu durum ABD kaynaklı olarak abartılı ve bölgeye ait olmayan video ve fotoğraflar ile servis ediliyor. Örneğin Myanmar’daki fotolar kullanılarak yapılıyor. ABD ile Çin arasındaki kavgaya kardeşlerimizi yem etmemeliyiz, biz öncelikle oradaki zulmü duyurmalı ve engellemeliyiz mealindeki açıklamamızı çarpıtılarak gündeme getiriyorlar. Biz dün Doğu Türkistan demeye başlamadık, biz Avrasyacı falan değil, moda Türkçülüğü de yapmıyoruz. Biz özbeöz Turancıyız… Buyurun izleyin geçmişten günümüze bu konuda neler demişiz.” https://youtu.be/uWeF44iDqQY

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!