İstanbul
02 Temmuz, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Cem Ali Dar yazdı: Ukrayna savaşının Afrika kıtasına yansımaları

Cem Ali Dar yazdı: Ukrayna savaşının Afrika kıtasına yansımaları
Dış politika uzmanı Cem Ali Dar, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilimin Afrika kıtasına taşınmasını yazdı.

Rusya ve Batı arasında Ukrayna üzerinden süren savaş Afrika’ya doğru genişliyor.

Ukrayna’nın üst üste Afrika ülkelerinde yeni büyükelçilikler açmasının arkasında Fransa’nın olduğu ve diplomatik faaliyetlerin arkasındaki asıl amacın Rusya’ya karşı savaştırmak üzere Afrika’dan asker toplamak olduğu iddia ediliyor.

Ukrayna Fildişi Sahili, Gana, Ruanda, Botsvana, Mozambik, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Sudan, Tanzanya, Moritanya ve Kamerun’da yeni büyükelçilikler açtı.

Afrika’ya tahıl tedariki iddiası

Ukrayna ve bu girişimi destekleyen Fransa tarafı Ukrayna’nın Afrika’da giriştiği diplomatik atağın arkasında kıtaya yardım ve savaşın başlangıcından bu yana aksayan tahıl tedarikini yeniden sağlamak olduğunu iddia ediyor.

Fakat Ukrayna’dan çıkartılan tahılın Afrika’ya değil, Avrupa’ya sevk edildiğine dair pek çok haber basında yer aldı.

Macar gazeteci Barnabas Heincz’in iddiasına göre Ukrayna tahılı Avrupa’da “vurgun yapılmak” için satıldı.

Avrupa ülkelerinden çiftçilerin Ukrayna’dan tarın ürünleri ithalatının durdurulması için yaptığı kitlesel gösteriler de iddiaları doğrular nitelikte.

Rusya tarafı, Ukrayna’dan ihraç edilen tahılın sadece %3’nün Afrika limanlarına ulaştığını iddia ederek, Batı’yı Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasına uymamakla suçlamış ve anlaşmadan çekilmişti.

Asker toplama iddiası

Ukrayna’nın Afrika’da giriştiği diplomatik atağın altındaki asıl amacın Afrika ülkelerinden Rusya’ya karşı savaştırmak için asker toplamak olduğu iddia ediliyor.

Konuyla ilgili Kapital Afrika adlı yayın organında çıkan habere göre Ukrayna tarafının Senegal’den asker toplama girişimi ülke hükümeti tarafından fark edilmiş ve iki ülke arasında kriz yaşanmıştı.

Afrika’da etkin olan ve Rusya’ya karşı söylemlerini şiddetlendiren Fransa hükümetinin de Ukrayna’nın kıtadaki faaliyetlerine destek verdiği iddia ediliyor.

Bölge uzmanı siyaset bilimci Alaa Darduri’ye göre Fransa’nın Fildişi Sahili başta olmak üzere Ukrayna’nın kıtadaki faaliyetlerine verdiği desteğin altında Rusya’nın Afrika’daki etkisini azaltma stratejisi yatıyor.

Bir başka siyasi analist Cassi Kouadio'ya göre Ukrayna, Fildişi Sahilini Batı Afrikadaki stratejik nüfuzunu yaymak için ana platform haline getirmeyi amaçlıyor. Ukrayna'nın Afrikalıları Rusya-Ukrayna çatışmasına dahil etme girişimleri Batılı ülkelerin stratejisiyle de örtüşüyor.

Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron daha önce defalarca Kieve yabancı askeri personel gönderilmesi konusunda “hiçbir şeyin göz ardı edilemeyeceğini” ifade etmişti.

Haberde yer verilen bir başka iddia ise, Fransa’nın Ukrayna’yı da kullanarak Afrika’daki Rusya, Çin ve Türkiye’nin artan etkisine yönelik yeni bir stratejiye yöneldiği.

Türkiye’nin Afrika’da son yıllarda artan etkisi pek çok Batılı medya kuruluşunda yer bulmuş, Türkiye Afrika’da yükselen güç olarak tanımlanmıştı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!