İstanbul
07 Temmuz, 2024, Pazar
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği’nden İrfan Dersleri


Çankaya Cemevi Yaptırma Derneği’nden İrfan Dersleri
Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Çankaya Cem Evi Yaptırma Derneği tarafından “Horasan Mektebinden İrfan Dersleri” başlığı altında meraklı katılımcılara Aleviliği çeşitli boyutlarıyla anlatan seminer dizisi düzenlendi.

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Çankaya Cem Evi Yaptırma Derneği, 1 ile 16 Haziran 2023 tarihleri arasında, alanında uzman akademisyenlerin sunduğu seminerler düzenledi.

Öncelikle Alevi inancına sahip yurttaşlara yönelik, ama Alevi olmayanların da katılabildiği ve “Horasan Mektebinden İrfan Dersleri” olarak adlandırılan seminerlerde, Alevi inancına dair bilgilerle birlikte, katılımcıların sorularına da cevaplar verildi.

İNANCA YÖNELİK SALDIRILAR ÖNLENECEK

Horasan Mektebinden İrfan Dersleri’ne Alevi inancına bağlı olmayan yurttaşların yoğun ilgisi de dikkat çekti.

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’na bağlı olarak çalışmalarını yürüten Çankaya Cem Evi Yaptırma Derneği tarafından ilk kez düzenlenen Horasan Mektebinden İrfan Dersleri seminer dizisi ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Uzunca bir süredir, Türkiye toplumunun içi barışını hedef alan ve bu çerçevede yurttaşların inanç alanına yönelik saldırıların arttığı tespit edilmektedir.

KENTLEŞMENİN NEDEN OLDUĞU BİLGİ KİRLİLİĞİ AŞILACAK

Öte yandan, çeşitli nedenlere bağlı olarak inancı belirleyen usul ve esaslara yönelik bilgilerde ve uygulamalarda gerileme olduğu da görülmektedir.

Aleviler, bir inanç topluluğu olarak, kent yaşamında yeterli düzeyde kurumsal yapılanmayı başaramadıkları için inancın temel değerlerini günümüze taşımakta da yetersiz kalmaktadırlar.

Geleneksel Aleviliği maruz kaldığı tehlikelerden kurtarmak, kendi değerlerinden uzaklaşmasına mani olmak amacıyla, Horasan Mektebinden İrfan Dersleri seminer dizisinde Aleviliğin olmazsa olmaz temel prensip ve uygulamaları hakkında bilgiler verilerek, eksiklikler tamamlanmaya ve gerileyen pratikler canlandırılmaya çalışıldı.

AKADEMİSYEN VE DEDELERLE İŞBİRLİĞİ

Horasan Mektebinden İrfan Dersleri” kapsamında; Prof. Dr. Alemdar Yalçın Alevilikte Ocak Kavramı ve Ocakzadeliğin önemi ile Alevilikte kullanılan özel kavramlar (Mürşit, Pir, Rehber), Prof. Dr. Cenksu Üçer 8. Muharrem ve Muharrem Yası döneminde yapılması gerekenler, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş Semah ve semahın uygulama esasları ile Alevilikte zakirlik ve zakirlik uygulamaları, Hüseyin Öz Dede 12 Hizmet, Mehmet Şahin Dede Alevilikte hizmet uygulamalarında inanç bağlamında temel değerler konu başlıkları altında sunumlar yaparak, katılımcıların sorularını cevapladılar.

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu’ndan yapılan açıklamada, Horasan Mektebinden İrfan Dersleri seminerler dizisinin diğer üye cemevlerinde de takrarlanacağı belirtildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!