Başkan Özdemir kamuoyuna Z raporu sundu
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir bir yıllık çalışmalarının özetini kamuoyu ile paylaştı.
2023 yılının Şubat ayında başkan ataması yapılarak çalışmalarına başlayan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı yaklaşık iki yıldır talep üzerine Alevi Bektaşi inanç hizmetleri veriyor.
Ekim 2023 yılında görevi devralan Alirıza Özdemir, bir yıl içerisinde Başkanlık tarafından verilen hizmetleri kamuoyu ile paylaştı.
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın çalışmalarının özetlendiği filmde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kuruluş kararnamesi yayınlanmasından itibaren yapılan çalışmalar anlatılıyor.
BAŞKANLIĞIN ÇALIŞMALARI
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın paylaştığı videoda şu ifadelere yer veriliyor:
“T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı olarak, cemevlerinin fiziksel yapısını güçlendirmek, sosyal-kültürel, bilimsel ve eğitsel faaliyetler ile yayın ve yurt dışı faaliyetleri alanlarında var gücümüzle çalışıyoruz.
Cemevlerimizin fiziki kapasitesinin arttırılması kapsamında deprem bölgesine öncelik verilmiş ve bu bölgede bulunan 97 cemevi için toplam 148 milyon bütçe kullanılmıştır.
2023 ile 2024 yıllarında 258 milyon TL ödenek ile toplam 355 cemevinin bakım-onarım ve tefrişat talepleri işleme alınmıştır.
Bugün itibariyle Türkiye genelinde 829 cemevinin aydınlatma giderleri karşılanmaktadır.
Başkanlığımız hizmet binası içinde “Kaygusuz Abdal Alevilik-Bektaşilik İhtisas Kütüphanesi ve Dokümantasyon Merkezi” kurulmuş olup Alevilik-Bektaşilik üzerine araştırma yapmak isteyen araştırmacıların hizmetine açılmıştır.
Bugüne değin Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili olarak 6 çalıştay ve 5 panel düzenlenmiştir.
Vefatının 500. Yılında Türk Hakanı Şah İsmail Hatayi Uluslararası Sempozyumu ile Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu gerçekleştirilmiş ve Türk Dünyası ve Pir-i Türkistan Hoca Ahmet Yesevi ile Türkiye Yüzyılında I. Uluslararası Türk Diasporası Sempozyumlarına da katkı sağlanmıştır.
2024 yılında Başkanlığımızca gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara yurt içindeki ve yurt dışındaki 70 üniversiteden toplam 184 akademisyen ve bağımsız araştırmacı katılmıştır.
Muharrem ayı boyunca TRT iş birliğiyle manevi değerlerimizi anlatan özel programlar yapılmış, Muharrem ayının onuncu günü ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde Alevi-Bektaşi inanç ve kanaat önderlerinin katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde oruç açma programı düzenlenmiştir.
2024 yılı sosyal ve kültürel faaliyetler kapsamında;
- Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed
- Hakk Saklaya, Hızır Bekleye
- Hazreti Ali Selamlaması
- Hünkâr Hacı Bektaş Veli
Temalı nefes ve deyiş dinletileri 15 ilimizde toplam 20 kez sahnelenmiştir.
20 ilimizde “Canlar Buluşması” toplantıları yapılmış, Alevi ve Bektaşi toplumuyla istişareler gerçekleştirilmiştir.
Yurt dışı faaliyetler kapsamında Balkanlarda, Irak’ta veAvrupa’da Yaşayan Canlar Buluşmaları gerçekleştirilmiş ve Alevi-Bektaşi ulularının ziyaretleri kapsamında 7 gezi programı icra edilmiştir.
Hünkâr Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a yürüyüşünün 758. Yıldönümü Anma Etkinliği düzenlenmiş; anma programı kapsamında Alevi sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle “Anadolu’dan Balkanlar’a Semaha Duranlar” semah icrası, “Şah İsmail (Hatayi) Konferansı”, “Deyiş ve Nefeslerle Şah İsmail Konseri”, Hünkâr Hacı Bektaş Veli Dergâhı avlusunda “Birlik Cemi” gibi birçok etkinlik düzenlenmiştir.
Geleneksel Açço Baba’yı Anma Etkinliği, Âbdal Musa Sultan’ı Anma Törenleri, I. Seyyid Mahmut Hayrani’yi Anma Etkinliği ve 8. Uluslararası ve 28. Ulusal Seyyid Sücaaddin Veli Anma Etkinlikleri desteklenmiştir.
Başkanlığımız, 2024 yılı içinde 176 STK ve cemevinin faaliyetlerine katkı verilmiştir.
Başkanlık olarak projelere çok önem veriyoruz. Bu kapsamda;
Alevi ve Bektaşi toplumunun kolektif belleğinin ve yakın tarihinin kayıt altına alınması amacıyla “Alevilik-Bektaşilik Sözlü Tarih Projesi”,
Geleneği korumak ve yaşatmak amacıyla “Geleneksel Cemlerin Kayıt Altına Alınması Projesi”,
Aleviliğin yazılı kaynaklarını korumak ve günümüz Türkçesine aktarmak amacıyla “Alevi-Bektaşi Cönk ve Mecmualarının Dijital Ortama Aktarılması”,
Yine bu bağlamda “Aleviliğin Yazılı Kaynaklarının Yayımlanması Ve Cemevlerine Dağıtılması Projesi”,
Cemevlerimize ilgiyi artırmak amacıyla “Cemevi Kütüphanelerinin Güçlendirilmesi ve Zenginleştirilmesi Projesi”
“Alevi-Bektaşi Ulularının Temsili Resimlerinin Cemevlerine Dağıtılması Projesi”,
Alevilik alanında yaratılan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla “Alevilik ve Bektaşilik Ansiklopedisi Projesi”,
Orijinal sözlerine bağlı kalarak “Her Alevi-Bektaşi Aşığı İçin Albüm Yapılması Projesi”
Âşıklık geleneğini korumak ve güçlendirmek amacıyla “Yaşayan Alevi-Bektaşi Aşıklarının Eserlerinin Yayımlanması Projesi”
hayata geçirmeye başladığımız veya altyapısını hazırladığımız projelerden bazılarıdır.
Başkanlığımız, kendine verilen kamu görevini en üst seviyede yerine getirme azmi ve kararlığıyla çalışmalarına devam etmektedir.”
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.