İstanbul
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Başkan Özdemir Hacıbektaş’ta Canlarla buluştu

Başkan Özdemir Hacıbektaş’ta Canlarla buluştu
Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın organizasyonu ile “Sevgi ve muhabbet kapısında buluşalım” temasıyla düzenlenen “Hacı Bektaş Veli'nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinlikleri” kapsamında Canlarla Buluşma’ya katıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın organizasyonu ile “Sevgi ve muhabbet kapısında buluşalım” temasıyla düzenlenen “Hacı Bektaş Veli'nin Hakk’a Yürüyüşünün 753. Yıl Dönümü Anma Etkinliklerinin ikinci gününde Başkan Alirıza Özdemir Hacı Bektaş Veli Kültür Merkezi’nde “Canlarla Buluşma”ya katıldı.

Hınça hınç dolduğu gözlenen 420 kişilik salonda zaman zaman izdiham yaşandı.

Yoğun trafik yaşanan konferans salonunda Başkan Özdemir’in konuşması sık sık alkışlarla kesildi.

TOPLAM CEMEVİ SAYISI BELLİ OLDU

Elde ettikleri güncel rakamları salonda bulunan katılımcılarla paylaşan Başkan Özdemir, 970 cemevinden bakım-onarım ve tefrişatla ilgili toplam 1500 dilekçenin Başkanlığa ulaştığını belirtti.

Türkiye’de cemevlerini tespit çalışması yaptıklarında, sanki cemevlerinin tüzel kişiliğini belirliyormuş gibi bazı karalama kampanyalarını göğüslemek zorunda kaldıklarını vurgulayan Başkan Özdemir, “halbuki hizmet verebilmek için cemevlerini tespit etmek zorundaydık” dedi ve tespit edilen toplam cemevi sayısını 2103 olarak açıkladı.

DEPREM BÖLGESİ HİZMETLERİ

2024 yılı için deprem dışı bölgede 200’e yakın cemevinin bakım-onarım ve tefrişat taleplerinin karşılanmasının planlandığını belirten Başkan Özdemir, bugüne kadar “Deprem bölgesinde 54, deprem dışı bölgeden 23 olmak üzere toplam 77 cemevinin bakım onarım ve tefrişat işleri 2023 bütçesinden karşılandı” dedi.

2023 bütçesinden deprem bölgesine 55 milyon TL ve deprem dışı bölgeye 5 milyon TL ayrıldığını belirten Başkan Özdemir, sözkonusu cemevlerinin  tefrişatının tamamlandığını ve bakım-onarımla ilgili olarak ise kısa süre hepsinin tamamlanacağını söyledi. bir kısmı tamamlandı.

AYDINLATMA GİDERLERİ

Şu ana kadar toplam 762 cemevinin aydınlatma giderlerinin karşılandığını belirten Başkan Özdemir, yasanın “ibadethane” kavramını sadece ibadet yapılan mekanla sınırlı tutması nedeniyle ortaya çıkan sıkıntıyı 2028 yılına kadar geçerli bir yönetmelikle aştıklarını ifade etti.

Bu yönetmelik cemevlerin tüm alanlarını ibadethane olarak tanımlıyor ve sayaç ayrımı yapılmadan elektrik giderlerinin Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından karşılanmasını sağlıyor.

MAAŞ VE PERSONEL KONUSU

Gassal ve temizlik görevlisi için 1200 kadro istedik ve bunu üst makamlara ilettik” diye konuşan Başkan Özdemir, Alevi dedeleri ile maaş konusunu masaya yatırmak için toplantı yaptıklarını belirtti ve “bu konuyu rızalık temelinde çözme hassasiyetimizi belirtmek isterim” dedi.

Pek çok ilde canlar buluşma toplantıları düzenlediklerini belirten Başkan Özdemir, bu etkinliklerin süreceği bilgisini verirken, Alevi Bektaşi inanç ve kanaat önderleri ile de yakın temasta olduklarını belirtti.

DERGAHLAR VE TÜRBELER ALEVİ KURULUŞLARINA VERİLECEK

Dergâh ve tekkelerin mülkiyeti ile ilgili olarak VGM ile çalışma yapıyoruz” diye konuşan Başkan Özdemir, türbe ve dergahların onarımı ve bugünkü koşullara uygun cemevleri inşa edildikten sonra Alevi Bektaşi kuruluşlarına hizmet için verileceği müjdesini verdi.

ÜLKE DIŞINDAKİ ALEVİ BEKTAŞİLER

Türkiye dışında yaşayan Alevi Bektaşilerle ilişkilere de önem verdiklerinin altını çizen Başkan Özdemir, bu kapsamda Balkanlardaki, Avrupa’daki ve Irak’taki Alevi Bektaşi canlarla buluşmalar organize ettiklerini belirtti.

KÜLTÜREL ÇALIŞMALAR

Bu yıl 18 büyük etkinlik yaptıklarını belirten Başkan Özdemir, yıl sonuna kadar 21 deyiş ve nefes dinletisi planladıklarını ve 2025 yılında 4 büyük koro kurarak Türkiye çağında konserler düzenleneceğini açıkladı.

Kerbela, Erdebil ve Balkanlara inanç ziyaretleri düzenledikleri bilgisini veren Başkan Özdemir, Kazakistan’da bulunan Ahmet Yesevi türbesine de bir ziyaret planladıklarını belirtti.

Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü ile işbirliği yaparak Aşık Veysel ve Şah Hatayi albümleri hazırlayacaklarını belirten Başkan Özdemir, yılın yarısında 20’den fazla Alevi kuruluşların etkinliklerinde destek olduklarını açıkladı.

Muharrem ayında TRT’de Kerbela katliamını ve İmam Hüseyin’i anlatan programlar yaptıklarını belirten Başkan Özdemir, bu yıl ilk kez düzenlenen gençlik kampı hakkında da bilgi verdi.

Sık sık alkışlarla kesilen konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını cevapladığı bölüm de bir saati aşması üzerine, Başkan Özdemir daha sonra düzenlenecek etkinliğe zaman kalmadığını belirterek, rızalık aldı ve Canlarla Buluşma toplantısı sona erdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 4
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!