İstanbul
02 Temmuz, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Balkanlardan Toroslar Alevi Kültür Derneği Cemevi'ne ziyaret


Balkanlardan Toroslar Alevi Kültür Derneği Cemevi'ne ziyaret
Avrupa Birliği’nin (Erasmus) ve “Geçmişten günümüze kültürlerin aktarımı” projesi kapsamında Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan ülkelerinden 50 genç Toroslar Alevi Kültür Derneği Cemevi’ni ziyaret ettiler.

Toroslar Alevi Kültür Derneği Cemevi, Avrupa Birliği’nin (Erasmus) ve “Geçmişten günümüze kültürlerin aktarımı” projesi kapsamında Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve Hırvatistan ülkelerinden 50 genç ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Her ülke ekibinin başında bir rehberi olan kızlı erkekli bu kültür alış verişi ziyaretine Mersin’in değişik okullarından Mehtap Şenozan ile Hasan Hüseyin Oğuz öğretmenlerimiz misafirlere rehberlik ve tercümanlık yaptılar.

Tanışma faslında, Cemevi Başkanı Hüseyin Değerli ve yöneticileri hazır bulundu.

Konferans salonuna alınan konuklara yaptığı konuşmada, Başkan Değerli Alevi Bektaşi Kültürü ve Cemevi'nde yapılan inanç ritüellerini anlattı ve gençlere Horasan Erenlerinden Balkanlara akan düşünsel ve kültürel benzerlikleri örnekleriyle gösterdi.

Değerli, Alevilerin inançsal merkezinde Allah, Muhammed, Ali’nin temel dayanak olduğunu, Ehlibeyt ve 12 İmamların kutsal yol ve değerlerimizin önderleri olduklarını kaydetti.

Hacı Bektaş Veli’nin öngörü, direktif ve vasiyetleriyle her Alevinin eline, diline, beline sahip olma irade ve ilkesiyle yaşadığını belirten Değerli, “Bizim anladığımız İslam’da en değerli varlığın insan olduğu” bu sebeple “laiklik” bilincimizin gereği olarak insanlar arasında din, dil, ırk, inanç hatta memleket ayırımcılığı yapılmadığını ifade etti.

Değerli sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü biz akıl ve bilim yoluyla inancımızı ve bütün değer ölçülerimizi haksıza karşı haklının yanında, zalime karşı mazlumun yanında yer alarak ortaya koyarız. Bizimle kültürel tanışma ve paylaşım maksadıyla bu ziyaretiniz çok önemli ve değerlidir. Zaten kültürümüz ve inancımızın temel felsefesi, sevinçlerden daha çok acıları ve zorlukları paylaşma kardeşliğidir. Bu duygu ve düşüncelerle hepinize tekrar hoş geldiniz diyoruz.

Mersin’de görev yapan öğretmenlerin tercümesiyle büyün konukların dinlediği konuşmaların ardından, konuklar, Hüseyin Değerli’nin şahsında Cemevi yönetici ve mensuplarına teşekkür ettiler.

Tanışma ve konuşmaların sona ermesinin ardından sazlar eşliğinde deyişler söylendi. Cemevi gençleri konuklar için Semah sundu.

Semahın ardından yemek salonunda kahvaltılık ikramlar yapıldı.

Dernek mensupları ile gelen misafirler topluca resimler çektirdikten sonra, karşılıklı adres ve telefonlar alınıp verildi.

Kafile Cemevi önünde çekilen toplu beraberlik resmiyle uğurlanarak ziyaret son buldu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!