İstanbul
16 Eylül, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nu zor günler bekliyor

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nu zor günler bekliyor
Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu’nda Maraş depremi sürecinde başlayan saflaşma ve tartışmalar giderek sertleşiyor. Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu’ndan sonra, Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu da AABK üyeliğini seçimlere kadar dondurma kararı aldığını açıkladı.

Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu Yönetim Kurulu 3 Ağustos 2024 tarihinde yaptığı bir açıklama ile Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) üyeliğini “askıya aldığını” duyurdu.

Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu’nun AABK üyeliğini askıya almasının nedeni ise, konfederasyon yönetim kurulundan bazı üyelerin kendilerine yönelik gerçek dışı ifadelerine karşı tepki verilmemiş olması.

Ellerine geçirdikleri maddi güçle kimseye ve toplumumuza hesap vermeden ortak değerlerimizden hızla uzaklaşan bu anlayış ile bir arada olmamız artık mümkün değildir” ifadelerinin yer aldığı DABF yönetim kurulu açıklamasında şöyle deniyor:

AABK, GYK üyesi Abidin Zeynel koç tarafından söylenen bir yalanı AABK eş başkanı Nevin Kamilağaoğlu’nun AABK WhatsApp sayfasında yalan ve iftira atarak “Çorum’da abdeshane yapılıyor, bu da bazı arkadaşlara kapak olsun” diyerek içindeki bu projeye karşı nefreti dışa vurmuştur. Bu iftira ile Çorum projesini itibarsızlaştırmak, canlarımızın maddi destek vermesini engellemek amacıyla yürüttükleri sinsi çalışmalar ortaya çıkmıştır.

ÇANKAYA AÇIKLADI: AVUSTURYA DA ÜYELİĞİNİ DONDURDU

DABF yönetim kurulu açıklamasının altına yorum yapan Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu onursal başkanı Mehmet Ali Çankaya ise, kendilerinin de bir yıl önce üyeliklerini dondurduklarını belirterek, AABK’ın altı yıldır eksen kayması yaşadığını iddia etti.

Gidenler gitsin diyen bir genel başkan,ülkelerin koca federasyonlarını yerle bir etti” ifadelerini kullanan Çankaya, “Artık bıçak kemiğe dayandı, şeffaf örgütlenme anlayışını yaratmalıyız” diyerek AABK genel kurulunda açıklama yapacaklarını duyurdu.

AABK: BİZLERİ BÖLMEK İÇİN GÜÇBİRLİĞİ YAPIYORLAR!

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu yönetim kurulu imzası ile yapılan açıklamada, sosyal medyada yürütülen bu tartışmanın tarafları AABK’yı “bölmek, yıpratmak ve itibarsızlaştırmak adına güç birliği yapanlar” olarak değerlendirilerek, “faşist ve ırkçı grupların uğraşıp da yapamadıklarını, içimizdeki bazı kişilerin öfkeli ve olumsuz indirgemeci tutumlarla yapıyor olmasını üzüntüyle karşılıyor fakat bu duruma müsaade de etmeyeceğimizin bilinmesini istiyoruz” ifadelerine yer verildi.

MAT: HER TÜRLÜ MÜDAHALEYE GEREKEN CEVAP VERİLECEK!

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu içerisindeki tartışmalara farklı yaklaşan ise, konfederasyonun AABF’li başkanı Hüseyin Mat oldu.

Mat’a göre tüm bu paylaşımların amacı, Ekim ayında yapılacak Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu seçimlerini etkilemekti.

Mat’a göre, “AABF genel kuruluna giderken, bu tür müdahalelerle karşılaşmamız muhtemel görünüyor. Hedefte zaten AABF genel kurulu olduğu açıkça anlaşılıyor ve ardından AABK.

Mat’ın hedefinde ayrıca eski başkan Öker ve arkadaşları vardı: “Didim'de bir araya gelen politbüro müdahale için ne kadar uğraşa da boşa kürek çektiklerini hep birlikte göreceğiz. Bu girişimlerin, beklenen sonuçları doğurmayacağını ve hedeflerine ulaşamayacaklarını görmek, politbüro üyelerinin yanlış hesaplarını ortaya koyacaktır.

ÇANKAYA’DAN MAT’A: KOLTUK HASTASI!

Öte yandan, Didim’de biraraya gelenleri “AABF seçimlerini etkilemek isteyen polit büro” olarak ifade eden AABF Genel Başkanı Hüseyin Mat’a cevap Avusturya Alevi Birlikleri Federasyonu onursal başkanı Mehmet Ali Çankaya’dan geldi.

Çankaya, Mat’ı “koltuk hastası” olarak tanımladığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

ZORUNLU ACIKLAMA.

Sevgili Canlar,

Koltuk sevdası, kin ve nefret gözlerinizi öyle bürümüş ki, yıllarca bu yola hizmet etmiş canları resmi ideolojiyle aynı kaba koyuyor. Bizler, yıllarca bu yol için mücadele ettik, etmeye de devam ediyoruz.

Hepinizin bildiği gibi, St. Pölten Cemevimiz darda ve şu an ilk işimiz bu dergahımızı dardan indirmek. Bunun çabası içerisindeyiz. Yaptığımız çağrıya Didim Cemevimiz büyük bir duyarlılık gösterdi. Bizler de buna destek olmak için buradaki, bu kampanyaya destek olmak ve sesimizi duyurmak için bulunuyoruz. Ne Almanya AABF seçimleri ne de başka bir işimiz asla olamaz. Burada, yaz tatilinde olan canlarımızla böyle bir durum içinde olmadık, olmayız da.

Burada tüm canlarımızın vicdanına soruyoruz: Dünyada bir ilk olan cemevi olarak planlanmış, inşa edilmiş St. Pölten Cemevimiz, önce çeşitli planlarla içimizdeki Hızır paşalar eliyle elimizden alınarak İslam Alevi Teşkilatına verilmiş.

Sonra tüm çabamıza rağmen bize devredilmek yerine İslam Alevi Teşkilatı tarafından açık artırmayla mahkeme yoluyla satışa çıkarılmış ve satılmış.

Canlar, biz cemevimizi kurtarmak için yapılan her yardım çağrısı için koşarken, bize destek vermek yerine Alevi halkına bu dergahın kurtarılması için çağrı yapmak yerine akla hayale sığmayacak "yok polit büro çalışmaları" diyerek, aynı zamanda bizleri asimile etmek ve yok etme çalışmalarını sürdüren devlete aynı kaba koymak olsa olsa koltuk hastalığından kaynaklanıyordur.

Biz, dergahımızı kurtarmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.

Varsın koltuklar sizin olsun. Canlar, St. Pölten Cemevi tüm dünya Alevileri için bir onur davası olmalı. Biz çalışarak bu dergahımızı yeniden dünya Alevilerine kazandıracağız, tüm canlarımızdan da destek bekliyoruz.

Yola ışık olanlara cümle canlara aşk olsun.

Mehmet Ali Çankaya.

KAVGANIN ASIL NEDENİ: DEPREM PARALARI NEREDE?

AABK içerisinde tartışmalar, Maraş depremi sürecinde verildiği iddia edilen kimi yardımların yerine ulaşmadığının ortaya çıkmasından sonra alevlenmişti.

Pazarcık Narlı Cemevi Başkanı tarafından sosyal medyada yapılan bir konuşma ve AABK eski başkanı Turgut Öker’in paylaşımları ile sertleşen tartışmada, AABK başkanı Hüseyin Mat’ın toplanan yardımların akıbeti hakkında halen kamuoyunu tatmin edici bir hesap ortaya koyamadığı öne sürülüyor.

AABK içerisinde genel kurula giderken sertleşen tarafların en önemli tartışma konusunun deprem yardımlarının gerçek miktarı ve nerelere harcandığının kanıtlarıyla ortaya konması olacak gibi görünüyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!