İstanbul
02 Temmuz, 2024, Salı
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Aşık Daimî Karacaahmet Dergahında anıldı


Aşık Daimî Karacaahmet Dergahında anıldı
20 Nisan 2024 Cumartesi günü Halk Ozanı, Hakk Âşığı Daimî (İsmail Aydın) Üsküdar Karacaahmet Dergahında bulunan mezarı başında kızları ve Düşler Dünyası Kültür ve Sanat Topluluğu üyesi şairlerin, sanatçıların ve bilim insanlarının önderliğinde anıldı.

17 Nisan 1983 tarihinde Hakk’a yürüyen Hakk Âşığı Daimî (İsmail Aydın) kızları, Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğu ve sevenleri ile birlikte Karacaahmet Dergahı’nda anıldı.

Yoğun yağmur olmasına rağmen kalabalık bir katılımın gözlendiği Âşık Daimî’nin Karacaahmet Dergahı haziresinde bulunan mezarı başında sevenleri, onun ozanlığı ve önder kişiliğinden çokça söz edip, saygıyla andıklarını belirttiler.

Düşler Dünyası Kültür Sanat Topluluğu başkanı İsmail Aydoğmuş’un sunumunu yaptığı mezar başı anmasına çok sayıda ozan ve kurum yöneticisi katıldı.

Atatürk, şehitler, ozanlar ve Aşık Daimî için” yapılan saygı duruşu ardında söz alan kızı Yadigar Aydın Orhan gelenleri selamladı.

Törende konuşma yapan Adil Ali Atalay (Vaktidolu) Daimî’yle yaşadıklarını anlattı. Karacaahmet Dergahı Başkanı Muharrem Ercan Dede “Ozanlara sahip çıkılmalı” dedi.

MESAM Başkanı Recep Ergül ve MESAM Başkan Vekili, Erzincan eski Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mustafa Kul da Âşık Daimî’yi anlatan birer konuşma yaptılar.

İleri yaşına rağmen anma etkinliğine katılan Âşık Daimî’nin arkadaşı Âşık Müslüm Sümbül de anılarını anlattı.

Âşık Daimî’nin mezarı başında konuşma yapan bir diğer isim olan Prof. Faik Çelik de kültürümüzde ozanların önemine değindi.

Ozan Yahya Bilican’ın Âşık Daimî’ye ait “Bu da gelir, bu da geçer” eserini seslendirmesinin ardından anma etkinliğiği Karacaahmet Dergahı’nın Cem meydanında devam etti.

TÜRK OZANLIK GELENEĞİNDE ÂŞIK DAİMÎ

Sunumunu şair yazar Selahattin Yalçıner’in yaptığı “Âşık Daimî’nin ozanlık geleneğine yaptığı katkı ve ozanlara etkileri” başlıklı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Armağan Elçi, sanatçı yazar Ekrem Ataer, gazeteci-yazar ve Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan oldu.

Prof. Dr. Armağan Elçi Âşık Daimî’nin ozanlık geleneğindeki yerini ve Alevi Bektaşi inancındaki önemine dikkati çekerken, Ekrem Ataer Âşık Daimî’nin de içinde ve 20. yüzyılda öncülerinden olduğu ozanlarımızın toplumsal kültür, ahlak ve yaşam anlayışımızı aktarıcı ve rol model yönleriyle nasıl belirlediğini anlattılar. Ali Rıza Özkan ise, Âşık Daimî ile 1978 yılında, Almanya’da yüzyüze tanışmasını ve ozanın Almanya’da Alevi Bektaşilerin görünürlüğüne yaptığı katkıları anlatırken, Âşık Daimî’nin 70’li yıllarda en yenilikçi âşıklardan olduğunu örneklerle anlattı.

“TÜRKÇEMİZİ ALEVİLERE BORÇLUYUZ”

Panelin ardından sahne alan halk ozanları, şairler ve sanatçılar seslendirdikleri türkülerle deyişlerle konuklara Hakk Âşığı Daimî’yi anımsattılar. Anma etkinliğine Tebriz’den gelerek katılan şair Hamid Ahmetzade’nin “Türkler, Türkçe dilini Alevilere borçludur, Aleviler sayesinde dilimiz ne Farslaştı, ne de Araplaştı, Türkçe olarak yaşadı” sözleri katılımcıların yoğun alkışı ile destek aldı.

Düşler Dünyası, katılan sanatçılara verdiği Anma hatırası Onur Belgesiyle bu günü ölümsüzleştirdi. Gün sonu Âşık Daimî hayrına yenilen lokmalar ve dualarla sona erdi.

Katılan Sanatçılar ve gönül insanları:

Karacaahmet Dergâhı Başkanı Muharrem Ercan, şair İsmail Aydoğmuş, şair Hilmiye Aydoğmuş, Daimî’nin kızı, şair Yadigar Aydın Orhan, Daimî’nin kızı Uğurcan Aydın, Âşık Daimî’nin yeğeni sanatçı Erdoğan Doğan, halk ozanı Müslüm Sümbül, Nuray Sümbül, MESAM Başkanı Recep Ergül, MESAM Başkan Vekili, Erzincan eski Milletvekili ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Mustafa Kul, Ozan Vaktidolu Adil Ali Atalay, Yıldız TV’den Programcı, halk ozanı Ali Sağlam, Sarı Ay Dernek Başkanı Dr. Şahan Can Şahan, Kocaeli Üniversitesi’nden Prof. Faik Çelik, Prof. Dr. Armağan Elçi, sanatçı-yazar Ekrem Ataer, Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan, şair-yazar Selahattin Yalçıner, Nermin Yalçıner, Raziye Yalçıner, Nurcan Albayrak, Ozan Metinî, Dost Candaşî, sanatçı Nermin Akdemir, sanatçı Şahin Örk, ozan Süleyman Doğan, ozan Süleyman Süer, sanatçı Emin Mardini, ozan Hasan Özdemir, sanatçı Perihan Çankaya, ozan Erdal Yoksuli, bestekar-şair Habip Özkilislioğlu, sanatçı Aylin Dönmez, sanatçı Azize Sultan, şair Figen Sezan, halk ozanı Hasan Papur, şair Rıdvan Metin, ozan Pervasız Cevdet Ergün, emekli asker Galip Tellioğlu, ozan Süleyman Türkyılmaz, şair Ferman Arslan, Divriği Karakale Köy Dernek Başkanı Mecnun Aydoğan, fotoğraf sanatçısı Yusuf Koyun, sanatçı Satı Ağjet, sanatçı Mürteza Çam, şair Hüseyin Özcan, aşık Ahmet Yıldız, şair Ali Gürz, şair Musa Canpolat, şair İsmail Tosun, Tebrizli şair Hamid Ahmadzade, şair Muhsin Durucan, şair Şadiye Gürbüz, şair Hüseyin Kuzucan.

Fotoğraflar: İsmail Aydoğmuş, Hilmiye Aydoğmuş, Yusuf Koyun, Habip Özkilislioğlu, Süleyman Doğan, Süleyman Süer, Emin Mardini, Recep Ergül, Hasan Özdemir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!