İstanbul
04 Temmuz, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Alevi örgüt başkanları HDP'den milletvekili olacakmış!

Alevi örgüt başkanları HDP'den milletvekili olacakmış!
Kendilerini Alevileri temsil iddiası ile tanıtan 3 örgüt başkanının, terör örgütü PKK ile bağlantıları iddiası ile Anayasa Mahkemesi'nde kapatılma davası süren HDP'den milletvekili yapılma sözü aldıkları iddia edildi.

25 Aralık'ta yapılacağı ilan edilen "Büyük Alevi Kurultayı" adlı etkinlik öncesinde, düzenleyiciler arasında adı geçen 3 federasyon başkanının terör örgütü ile bağlantıları iddiası ile Anayasa Mahkemesi'nde kapatılma davası süren Halkların Demokratik Partisi'nden milletvekili olma sözü aldıkları iddia edildi.

Aydınlık gazetesi, kimi Alevi federasyonlarının oluşturduğu birlikten ayrılan Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Genel Saymanı Dr. Ali Ulu ile ayrılma nedenleri ile ilgili bir söyleşi yaptı.

Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), devletin cemevleriyle ilgili yasal düzenlemesine karşı olan yedili platformdan ayrıldığını duyurmuştu.

AVF, platformun yarın İstanbul Yenikapı Gösteri Merkezi'nde düzenlenecek olan "Büyük Alevi Kurultayı"na katılmayacağını ilan etti.

AVF’nin, terör örgütü PKK ve siyasi ayağı HDP’ye yakın çizgisiyle bilinen Demokratik Alevi Dernekleri’nin (DAD) platforma dahil edilmesi nedeniyle çekildiği öğrenildi.

DAD, son dönemlere kadar Alevi dernekleri tarafından bilinçli bir şekilde uzak tutuluyordu.

ULU: HDP'DEN MİLLETVEKİLLİĞİ SÖZÜ ALMIŞLAR!

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekler Federasyonu (ADFE), Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF), Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD) ve Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD) birleşmiş, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı’nın kuruluşunu reddetmişlerdi. Bu gruplara DAD’ın da dahil olması tepkilere ve bölünmeye neden oldu.

AVF Başkanı Haydar Baki Doğan 7 Aralık’ta yayınladığı bildiride “25 Aralık’ta yapılacak olan Alevi Kurultayına katılmayacağımızı kamuoyu ile paylaşırız.” yazdı.

Aydınlık’a konuşan AVF Saymanı Dr. Ali Ulu, birliktelik içindeki bazı federasyon başkanlarının HDP’den milletvekilliği sözü aldığını öne sürdü.

ALİ’SİZ ALEVİLERLE AYNI ÇATI ALTINDA DURAMAYIZ

Dr. Ali Ulu, Cemevleri Başkanlığının kuruluşuyla ilgili gördükleri eksiklikleri ifade edebilmek için birleşmeye katıldıklarını ancak DAD’ın eklenmesiyle olayın boyutunun değiştiğini aktardı.

‘Alisiz Alevilik’ diye tarif edilen Aleviliğin İslam’ın dışında olduğunu savunan yaklaşımdan da rahatsız olduklarını dile getiren Ulu süreci şöyle anlattı:

Yedi kurum bir çatı altında toplanmıştık. Hatta konfederasyon olma planımız vardı. Yol da almıştık. Ancak kısa bir süre önce AABF Başkanı Hüseyin Mat, ADFE Başkanı Celal Fırat ve HBV Başkanı Ercan Geçmez aramıza DAD’ı getirdiler. DAD gündeme gelince Kartal Cemevi’nde bir toplantı yaptık. Orada tavrımızı açıkça koyduk. AVF olarak beraber hareket etmeyeceğimizi bildirdik. Çünkü çizgimiz bellidir. Terörize olmuş gruplarla hiçbir zaman beraber olmayız. Yıllarca mücadele ettiğimiz ‘Ali’siz Alevilerle aynı çatı altında duramayız’ dedik.

AVF: YANLIŞ YOLDALAR!

Ali Ulu, Alevilerin HDP’nin siyasi çıkarları için kullanılmak istendiğine işaret etti.

Ulu, “İnançları siyasi bir propaganda aracı yapmanın anlamı yok.” uyarısında bulunduğunu, karşı tarafın ‘Alevilik varsa siyaset vardır’ şeklinde yaklaştığını kaydetti.

Ulu, “Yapılanın HDP’nin bayraktarlığı olduğunu söyledim. ‘İnancımızı ve yolumuzu güncel siyasete kurban etmeyiz’ dedim ve AVF olarak ayrıldık.” ifadelerini kullandı.

Ali Ulu, adı geçen kurum temsilcilerinin HDP’den aldıkları vekillik sözüne ilişkin şunları belirtti: “Seçim süreci gelince üç isim genel başkanlıktan istifa edip ayrılacak. Söz almışlar. HDP içinde Alevilere, federasyon başkanlarına altı kontenjan veriyorlar. Bu kontenjanlara bunlar girdiler. Ayrılarak doğru bir karar verdiğimizi düşünüyoruz. Çok yanlış yoldalar.

SÖZDE KURULTAYA PEK ÇOK ALEVİ ÖRGÜTÜ TEPKİLİ

Öte yandan, PKK ile iltisaklı olduklarını gizlemeyen bir örgütle birlikte sözde kurultay düzenlenmesine pek çok Alevi inanç önderlerinin ve dergâhların tepkili olduğu öğrenildi.

Ocakzadeler Meclisi Sözcüsü Avukat Ali Timurtaş Özmen, kurultayı düzenleyenlerin İslam’a, Aleviliğe ve Türkiye’ye karşı fitne peşinde olduklarını vurgulayarak buluşmaya katılmama çağrısı yaptı.

Aynı şekilde, Alevi Canlar Federasyonu ve Horasan Erenleri Federasyonu'da sözde kurultaya katılmayacak.

Akdeniz, Ege, Trakya, Karadeniz, Orta Anadolu ve Doğu Anadolu'daki yüzlerce cemevi de sözde kurultaydan uzak durmayı tavsiye ediyor ve katılmayacaklarını belirtiyorlar.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!