İstanbul
04 Temmuz, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.58
  • EURO
    34.81
  • ALTIN
    2412.9
  • BIST
    9645.02
  • BTC
    66248.09$

Alevi Bektaşi kuruluşlarından birliğe davet


Alevi Bektaşi kuruluşlarından birliğe davet
Hacı Bektaş Veli anma etkinlikleri üzerine süren tartışmalara karşı, çok sayıda Alevi-Bektaşi kuruluşu ve dergahları temsilen yapılan açıklamada Hacıbektaş belediyesi ile Alevi kurum ve kuruluşları birliğe davet edildi.

2024 yılında yapılması planlanan 61. Ulusal, 35. Uluslararası Hacı Bektaş Veli anma törenlerinin düzenlenmesi ile ilgili olarak bazı çevrelerin başlattığı tartışmalara karşı, 29 Mayıs 2024 tarihinde Ankara’da toplanan çok sayıda Alevi-Bektaşi federasyonu ve dergahların temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada tarafları birliğe davet ettiler.

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın daveti ile bir araya gelen temsilcilere, ikinci kez düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Alirıza Özdemir, tüm Alevi-Bektaşi kuruluşlarının etkinlik programının oluşturulması sürecine katılmasını önemsediklerini ve bu toplantıya da o nedenle tüm Alevi-Bektaşi çatı STK'larını davet ettiklerini belirtti.

Öte yandan, toplantıya davet edildiği ve 25 Mayıs’ta Hacıbektaş belediyesinin yaptığı ortak açıklamada da katılacağı belirtildiği halde, Belediye Başkan Yardımcısı Leyla Kındaş’ın sebepsiz olarak gelmeyişine Alevi-Bektaşi kurum ve kuruluşları tepki gösterdi.

İlk olarak konuşmak üzere kürsüye gelen Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan, “9 federasyon ve 6 dergah ile birlikte çok sayıda vakıf ve derneğin bir araya gelerek Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine katkı sunmak isterken Hacıbektaş Belediye Başkan yardımcısı Kındaş’ın daha önce deklare ettiği halde, gelmeyişi bizi yok saymak anlamına geliyor, kendisine bunu yakıştıramadım” dedi. Özkan, belediyenin etkinlik programını Alevi-Bektaşilerden kaçırmak istediği yönünde bir görüntü oluştuğunu belirterek, “doğru olan Alevi-Bektaşi kuruluşlarının en geniş katılımı ve birliği ile bir etkinlik programı hazırlanmasıdır”, dedi.

Oğuz Çepni Boyu Dernekleri Federasyonu Genel Başkan yardımcısı Muharrem Dalkıç birlik içerisinde hareket etmenin önemine vurgu yaparken, Avrupa Alevi Düşünce Dernekleri adına konuşan Başkan İsmet Abbasoğlu ise Avrupa’dan Hacıbektaş anma etkinliklerine çok yönlü katkılar yapılabileceğine ve tüm şubeleriyle katılım sağlayacaklarına dikkati çekti.

Daha sonra kürsüye gelen Afyonkarahisar Hacı Bektaş Veli Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Güllü anma etkinliklerinin birilerinin elinde ranta dönüşmemesi gerektiğini ve Alevi-Bektaşi kuruluşlarının sahip çıkmasını istedi.

Alevi Vakıflar Federasyonu Genel Başkanı Haydar Baki Doğan, 25 Mayıs’ta yapılan toplantı hakkında bilgi vererek, doğru olanın etkinliğin tüm Alevi-Bektaşi kuruluşlarının birlik içerisinde Hacıbektaş Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın da katılım ve katkılarıyla düzenlemesi olduğunu vurguladı.

Alevi Ocaklar Federasyonu Genel Başkanı Bektaş Avcı konuşmasında, hiçbir çevreyi dışlamadan ama yasa dışı oluşumlara da taviz vermeden bir etkinlik düzenlenmesinin gerekli olduğunu belirtti.

Tahtacılar Federasyonu Genel Başkanı Yolcu Bilginç konuşmasında 90’lardan bu yana gerek müzisyen olarak, gerekse sivil toplum örgütü temsilcisi olarak Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine katıldığını belirterek, etkinliklerin anma olmaktan çıktığını ve şenliğe dönüştüğüne dikkati çekti.

Abdallar Federasyonu adına telekonferans yöntemiyle toplantıya katılan Genel Başkan Mahmut Karalar ise, her yıl Abdalların Hacıbektaş ilçesinde karşı karşıya kaldığı durumun düzeltilmesi çağrısı yaptı. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir, Hacıbektaş Kaymakamlığı ile birlikte bir çalışma yaptıkları ve bu yıldan itibaren Abdallara özel çadırkent hazırlandığı bilgisini verdi.

Üniversiteli Alevi Gençler Derneği adına konuşan Genel Sekreter İlknur Topuz ise, anma etkinliklerinde gençlere hitap eden program hazırlanmasının önemini dile getirdi.

Konuşmaların sonunda, tüm tarafları birlikte davranmaya ve Hacı Bektaş Veli anma etkinliklerine sahip çıkmaya çağıran bir ortak açıklama hazırlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verildi.

İşte, o açıklama:

BİRLİĞE DAVET

16 Ağustos 1964 yılından itibaren 16-17-18 Ağustos tarihlerinde her yıl Hacı Bektaş Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri düzenlenmektedir.

Bu etkinlikler ulusal ve uluslararası kamuoyunda, Alevi-Bektaşi toplumundan canların en geniş kesimiyle dahil olduğu etkinlikler olarak gerçekleşmektedir.

İlk günden bu yana Hacıbektaş Belediyesi ile Alevi-Bektaşi kurum ve kuruluşları bu etkinliklerin planlama ve gerçekleştirilme sürecinde doğal yürütücü olmuştur. Bu hususta belediyemizin ve Alevi-Bektaşi kurum ve kuruluşlarının üzerine düşen sorumluluğun farkındayız.

Etkinliklerimizin son yıllarda planlama ve düzenleme süreçlerinde, Alevi-Bektaşi toplumunun geniş kesimlerin dahil edilmediği, dar bir alana sıkıştırıldığı ve giderek uluslararası olma özelliğinin kaybolmaya başladığını üzüntüyle görmekteyiz.

Alevi-Bektaşi toplumunun piri Hünkar Hacı Bektaş Veli, yüzlerce yıldır toplumumuzun birlik ve beraberliğinin serçeşmesi olmuştur. Etkinliklerin bugüne kadar yapıldığı gibi Hacıbektaş Belediyesi ve Alevi kurum ve kuruluşlarının ortaklaşması ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katılım ve katkılarıyla uluslararası bir vizyon ile yapılmasını doğru bulmaktayız.

Kamuoyuna saygıyla arz ederiz.

Alevi Vakıfları Federasyonu

Tahtacı Dernekleri Federasyonu

Oğuz Çepni Boyları Dernekleri Federasyonu

Abdallar Federasyonu

Alevi Ocakları Federasyonu

Anadolu Vakıflar Federasyonu

Horasan Erenleri Dernekleri Federasyonu

Afyon Hacı Bektaş Veli Dernekler Federasyonu

Avrupa Alevi Düşünce Dernekleri

Pir Hünkar Hacı Bektaş Veli Dergahı-Serçeşme Vakfı

Hacı Bektaş Veli Dergahı Vakfı

Cem Vakfı

Karacaahmet Dergahı Vakfı

Seyyit Sultan Sücaaddin Veli Dergahı

Babagan Bektaşi Toplumu

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!