© Alevi Haberler

Seyyid Mahmut Hayrani anma etkinliği Akşehir’de düzenlendi

07 Eylül 2024 Cumartesi günü, Haydar Eren Kültür ve Eğitim Vakfı (HAKEV), Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Hacı Kureyş Dergâhı Vakfı ile Seyyid Büklü Dede Dergâhı Vakfı’nın ev sahipliğinde Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunan Seyyid Mahmut Hayrani Türbesi’nde “I. Seyyid Mahmut Hayrani’yi Anma Etkinliği” düzenlendi.

30 yılı aşkın süredir Haydar Eren Kültür ve Eğitim Vakfı (HAKEV) tarafından yapılan Konya’nın Akşehir ilçesinde bulunan Seyyid Mahmut Hayrani Türbesi’ne ziyaretleri bu yıl büyük bir katılım ve Kureyşan Ocağı’nın çeşitli kollarının da desteği ile “I. Seyyid Mahmut Hayrani’yi Anma Etkinliği” adı altında düzenlendi.

Etkinliğin düzenleyicileri HAKEV ile birlikte, Alevi Vakıfları Federasyonu (AVF), Hacı Kureyş Dergâhı Vakfı ile Seyyid Büklü Dede Dergâhı Vakfı oldu. Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı etkinliğin düzenlenmesinde destek sundu.

Taylan Çokyiğit Dede ve İlhan Eren Dedenin modere ettiği ve İstanbul, Ankara, İzmir, Erzincan, Isparta, Eskişehir, Tunceli ve daha pek illerden gelen yaklaşık bin 500 kişinin katılımıyla düzenlenen “I. Seyyid Mahmut Hayrani’yi Anma Etkinliği”nde Akşehir ilçesi kaymakamı Dr. Mehmet Özel ve belediye başkanı Dr. A. Nuri Köksal da hazır bulundu.

HAKEV Başkanı Haydar Eren Dede açılış konuşmasında Akşehirlilerin çok iyi insanlar olduklarını ve 30 yıldır misafirperverliklerini gösterdiklerini vurgulayarak “Abdal Musa ve Hacı Bektaş’a verilen değer kadar bu yola hizmet etmiş Seyyid Mahmut Hayrani’ye de değer verilmesi hayalimdir” dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Alevi Vakıflar Federasyonu (AVF) Genel Başkanı Haydar Baki Doğan ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “30 yıldır belirli aralıklarla HAKEV (Haydar Eren Kültür Eğitim Vakfı) ve Alevi Vakıfları Federasyonu tarafından yapılan bu anma etkinliğini geleneksel hale getirmek ve kurumsal bir işleyiş kazandırmak amacıyla “I. Seyyid Mahmut Hayrani’yi Anma Etkinliği” adını verdik.

Hacı Kureyş evlatlarından keramet gösteren bir Anadolu ereni olarak Anadolu inanç sisteminde çok önemli bir yere sahip olmasına rağmen Seyyid Mahmut Hayrani, Alevi toplumunun yeterince sahip çıkmadığı bir erenimiz. Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen Kureyş Ocağı evlatlarının katıldığı bu toplantı bizim açımızdan son derece önemli. Bu etkinliği zamanla daha da büyüterek geleneksel hale getirmek ve Seyyid Mahmut Hayrani türbesinin restorasyon çalışmalarının başlatılması, dolayısıyla yurtdışına kaçırılan sandukaların ve özellikle türbe kapısının tekrar buraya kazandırılması ve koruma altına alınması en önemli önceliğimiz.

Ayrıca anmaların Alevi toplumu tarafından sahiplenmesinin yanı sıra Akşehir halkını ve esnafının da yararlanması anlamında birkaç güne genişletilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Seneye İl Kültür Müdürlüğü, belediye, Akşehir STK’ları ve Alevi kurumlarından oluşacak bir komite ile daha yetkin yapılması için çalışmalara şimdiden başlayacağız.”

Hacı Kureyş Dergâhı Vakfı Başkanı Mehmet Güzel Dede konuşmasında, Seyyid Mahmud-i Kebir’in 7. İmam Musa Kazım soyundan geldiğini ve keramet gösterdiğinin bilindiğini vurgulayarak, doğum yerinin Hısnımansur (Adıyaman) doğum tarihinin ise Hicri 535 , Miladi 1141 olduğunu belirtti.

Mehmet Güzel Dede, Hızırname adlı el yazmasında zamanın oldukça derin velilerden biri olduğu belirtilen Seyyid Mahmut Hayrani’nin nasihatlarından örnekler de verdi:

“Evvela sırrı sakla ve var söyle”,

“Bilâsebep hiç kimseye husumet etme”,

“Sözünde sadık ol”,

“Hiç kimseye zulüm, gıybet etme”,

“Fukarayı tahkir etme”,

“Ululara riayet eyle”,

“Bilmediğin kimse ile muhatap olma”,

“Tevazu ehli ol”,

“Hizmette bir kimseyi tecrübe etmeyince istikametine inme”.

Afganistan Maveraünnehir'in Gur bölgesinde 1201 tarihinde doğduğu düşünülen Seyyid Mahmut Hayrani’nin köklerinin Hz. Muhammed'e, Hz. Ali'ye, 12 İmamlardan Hz. İmam Musa-i Kazım’a dayandığını belirten Büklü Dede Vakfı ve Cemevi Başkanı Kazım Büklü, soy kütüğü Düzgün Baba'ya ve Seyyid Büklü Dede'ye uzanan Seyyid Hacı Kureyş’in Horasan Erenlerinden olduğunu belirtti.

13. yüzyılda Konya ve çevresinde Mevlâna, Hacı Bektaş Velî, Nasrettin Hoca, Yunus Emre gibi erenlerin yaşadığına dikkati çeken Kazım Büklü, bu ulu erenlerin Anadolu'nun Türk ve İslamlaşmasında çok önemli katkılarda bulunduğunu belirtti.

Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığının yasal olarak kurulmasından itibaren Türkiye'deki Alevi-Bektaşi vatandaşların nefes almaya başladığını vurgulayan Kazım Büklü “Alevi-Bektaşiler olarak devletimizden Anayasamızın 10. maddesi ve AHİM kararlarının uygulanmasını talep ediyoruz. Alevi Bektaşi Cemevi Başkanlığından bu konuda çaba sarf etmesini rica ediyoruz.” dedi.

Son konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Akşehir Belediye Başkanı Dr. A. Nuri Köksal anma etkinliğinin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, konukları selamladı. Başkan Köksal, konuşmasında Akşehir Belediyesi’nin önümüzdeki yıl düzenlenecek anma etkinliğine daha güçlü destek vereceğini belirtti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER