© Alevi Haberler

Şahkulu Sultan Dergahı’nın kız yurdu İBB’ye nasıl geçti?

Şahkulu Sultan Dergahı’nın anıt projelerinden birisi olan ve bu yılın Mart ayında törenle açılışı yapılan Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu’nun İBB’ye devredildiği ortaya çıktı!

Şahkulu Sultan Dergahı ile Kartal Belediyesi’nin önceki başkanı Altınok Öz döneminde yapılan işbirliği ile yapımına başlanan ve 8 Mart 2024 tarihinde CHP lideri Özgür Özel’in de katıldığı törenle açılışı yapılan Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu’nun dergahın elinden alındığı ve İBB’ye devredildiği anlaşıldı.

İBB NASIL YURT SAHİBİ OLDU?

2012 yılında dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz ve Şahkulu Sultan Dergahı tarafından temeli atılan Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu ancak Mart 2024 tarihinde tamamlanabildi.

Açılış töreninde de Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel tarafından kenara itilen Şahkulu Sultan Dergahı adım adım yurttan uzaklaştırıldı ve sonunda düzenlenen bir operasyonla İBB sahneye çıktı.

Görev süresi boyunca Alevi Bektaşilere tek bir cemevi yapmayan, ama 10’un üzerinde cami yaptırmakla övünen ve bunu kanıtlamak için bir de seçim videosu çektiren Ekrem İmamoğlu’nun işi daha da ileri götürüp Alevilerin alın teri ile yapılan kız öğrenci yurdunu bir operasyonla kendisine bağlaması şaşkınlıkla karşılandı.

KIZ ÖĞRENCİ YURDU KİMİN?

Bir başka şaşkınlık konusu ise, Kartal Belediyesi’nin kız öğrenci yurduna başvuru ilanında görüldü. Belediye basın bülteninde aynen şu ifadeler kullanılıyordu: “Kartal Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri’ne bağlı olarak faaliyet gösteren ve Şahkulu Sultan Vakfı’nın da desteğiyle yapılan Mustafa Necati Yükseköğrenim Kız Öğrenci Yurdu, 8 kattan oluşuyor.”

Bu ifadelerle Kartal Belediyesi Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu’nun sahibi olarak kendisini gösteriyor ve Şahkulu Sultan Vakfı’nı ise “destekçi” olarak tanımlıyordu!

Halbuki, önceki vakıf başkanı Mehmet Çamur’un ifadesine göre, binlerce Alevi Bektaşi yaklaşık 7,5 milyon nakdi bağış yapmıştı.

KIZ ÖĞRENCİ YURDUNUN SAHİBİ KİM?

Şahkulu Sultan Vakfı tam 12 yıl boyunca Alevi Bektaşiler arasında ilk kız öğrenci yurdunu yaptırmakla övündü.

Binlerce Alevi Bektaşi bu yurdun tamamlanması için alın terini, birikimlerini bağışladı.

Ancak, günün sonunda büyük soru ortadaydı: Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu’nun sahibi kimdi?

Bu sorunun cevabını ise, okurlarımız ilk kez bizim yayınlayacağımız Şahkulu Sultan Vakfı’na verilen tapu belgesinden görecekler.

01.03.2023 tarihinde hazırlanan tapu belgesine göre, Mustafa Necati Kız Öğrenci Yurdu’nun sahibi Kartal Belediyesi’ydi!

Yani, CHP’li belediye 12 yıl boyunca Alevi Bektaşilerin yardımlarını, karşılıksız emeklerini ve bağışlarını almış kullanmış, ama onlara tapuyu vermemişti!

Yine aynı belgeden anlaşılıyordu ki, öğrenci yurdunun “intifa hakkı” Kartal Belediyesi tarafından 25 yıllığına Şahkulu Sultan Külliyesi Mehmet Ali Hilmi Dedebaba Araştırma Eğitim ve Kültür Vakfı’na devredilmişti!

İNTİFA BELGESİ HALEN GEÇERLİ Mİ?

Söz konusu intifa belgesinin de halen geçerli olup olmadığı konusunda Dergah yetkililerinden tatmin edici bir cevap alamadık. Çünkü, eğer bu belge halen geçerli ise, Şahkulu Vakfı yönetiminin yazılı onayı olmaksızın Kartal Belediyesi’nin İBB ile anlaşması mümkün değildi.

Sorularımızı yönelttiğimiz Şahkulu Sultan Vakfı Başkanı Hikmet Yılmazkaya, Kartal Belediyesi’nin neye dayanarak İBB ile anlaştığını bilmediğini belirtti.

Öte yandan, vakıf sosyal medya haberleşme grubunda kimi yönetim kurulu üyelerinin yurdun devredildiğini kabul eden açıklamaları olsa da, Yılmazkaya bu iddiaları kesin ifadelerle reddediyor. Yılmazkaya kız öğrenci yurdunun vakfa devredilen kullanım hakkının geçerli olduğunu savunuyor.

Günün sonunda anlaşılan o ki, Alevi Bektaşiler CHP belediyelerinden bir gol daha yediler! Belediye kamu görevi olarak verdiği destek karşılığında, Alevi Bektaşilere yurt yaptırdı ve ardından mülkün sahibi olan Alevi Bektaşileri kapı dışına attı!

Geçmiş olsun!

KIZ YURDUNA ÖĞRENCİ KABULÜ BAŞLADI

İBB ve Kartal Belediyesi tarafından ayrı ayrı yapılan ilanlarda Şahkulu Sultan Vakfı’nın adına yer verilmeden, kız öğrenci başvuruları alınacağı açıklandı.

Toplam 478 kız öğrencinin alınacağı yurtta 239 kontenjan İBB'ye verilirken, diğer 239 kontenjanı ise Kartal Belediyesi ve Şahkulu Sultan Vakfı tarafından kullanılacağı iddia ediliyor.

Öte yandan, başka bir iddia da, Kartal Belediyesi ile İBB arasında bir protokol yapıldığı yönünde. Bu protokol ile yurtta yönetim de değişecek. 10 kişiye çıkarılan mütevelli heyetinde 4 İBB, 3 Kartal Belediyesi ve 3 Şahkulu Sultan Vakfı temsilcisi yer alacak. Protokol İBB Meclisi’ne sunulmasını beklemeden, kız yurdunda yönetimin devralındığı da iddialar arasında.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER