© Alevi Haberler

Kısaslılar tepkili: Deyişleri türkübarda seslendirmekten hicap duymayanlar…

Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın Kısas Geleneksel Aşure Etkinliğini desteklemesini gerekçe göstererek ilan edilen konsere katılmayacaklarını açıklayan Tolga Sağ, Muharrem Temiz ve Hasan Hüseyin Korkankorkmaz’a Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından zehir zemberek bir açıklama geldi. Dernek açıklamasında “Cem evinde söylenen deyişleri Türkü Bar ortamında seslendirmekten hicap duymayan bir şahsı kabul ettiğimizden ötürü biz pişmanız.” ifadelerine yer verildi.

Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından düzenlenen “Geleneksel Aşure Etkinliği”ne önceden katılmayı kabul ettiği halde, son anda, etkinliğin Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından da desteklenmesini gerekçe göstererek katılmayacağını açıklayan Tolga Sağ’a tepkiler dinmiyor.

Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği de bir basın açıklaması ile süreci aktararak, Tolga Sağ’ın tüm süreç hakkında bilgilendirilmiş olduğunu ve ayrıca kendisine doğrudan bir davetin de söz konusu olmadığını vurguladı.

Açıklamada, “Cem evinde söylenen deyişleri Türkü Bar ortamında seslendirmekten hicap duymayan bir şahsın, bizleri inanç katilliğiyle suçlamasına karşılık; böylesi bir kişiliği referansımızı ciddiye alarak kabul ettiğimizden ötürü biz pişmanız.” ifadelerine yer verildi.

Kısas’ta düzenlenen “Geleneksel Aşure Etkinliği”ne son anda katılmayacağını belirttikleri gerekçede, etkinliğin Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı tarafından düzenlenmesini gerekçe gösteren Tolga Sağ’ın ve diğer müzisyenlerin tutumunu eleştiren yerel kaynaklar, bu kararı almalarında gelecek tepkilerden çekinmelerinin etkili olduğunu belirtiyorlar.

İNKÂRCILARDAN TEHDİT GİBİ AÇIKLAMA

Öte yandan, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığının lağvedilmesini talep eden inkârcı cephe de yayınladığı bildiride, Başkanlık çalışmalarına katılan ve destek verenleri tehdit ettti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ırkçılık ve asimilasyon merkezi olan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın herhangi bir etkinliğine destek olan pir,dede, baba, ana ya da akademisyen, her kim olursa olsun, Kerbeladan bu güne kadar inancımızı yok sayan inkar eden anlayışa hizmet ettiğini unutmamalıdır.”

Son dönemde tamamen yalnızlaşan ve marjinalleşen inkârcıların Alevi aydınları korkutarak sindirmeyi amaçladığı ileri sürülüyor.

TOLGA SAĞ VE ARKADAŞLARI DA ŞANTAJA MI UĞRADI?

Tek başına çıkacağı 2 saat bile sürmeyecek sahne için 3 kişilik asgari ücret talep etmesini şaşkınlıkla karşılayan sanat çevrelerinden ise, Tolga Sağ’ın 11 Ağustos’ta yapılacak bir konserin 5 Ağustos’ta iptal edilmesinin gerekçesini Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı olarak göstermesinin inandırıcı olmadığı eleştirisi geldi.

Başkanlığın Kısas’ta etkinliğin destekçisi olduğunu o ana kadar bilmemelerinin imkansız olduğunu vurgulayan sanat çevreleri, Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği’nin açıklamasında da bu durumun ifade edildiğini ve Tolga Sağ’ın ve diğer müzisyenlerin bazı çevreler tarafından şantaja maruz kalmış olmaları ihtimaline dikkati çektiler.

KISAS KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA DERNEĞİ AÇIKLAMASI

Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği’nin açıklamasının tam metni şu şekilde:

Kısas halkına, tüm kamuoyuna ve basına;

Bildiğiniz gibi Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği Kısas’ın simgesi haline gelmiş olup, uzun yıllardır yapılmamış olan “GELENEKSEL AŞURE ETKİNLİĞİNİ” tekrar hayata geçirmeyi temel esas almış olup; Kısas’ın kültürel faaliyetlerinde rol üstlenmeyi şiar edinmiştir.

Bu yıl 16.sı fakat Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği tarafından 5.si düzenlenmek üzere olan “GELENEKSEL AŞURE ETKİNLİĞİNDE”  tarafımıza yansıtılan birtakım üzücü olaylar yaşandı.

Herkesin bildiği gibi “Dernek” olarak her yıl Kısas ’tan düzenli olarak “Etkinlikler” adı altında yardım toplamaya çalışıyoruz. Son yıllarda artan maliyetler ve ekonomik sıkıntılardan dolayı Kısas halkının aşure maliyetini karşılamakta sorun yaşadığını gördük. Bu nedenle son üç yıldır “Şanlıurfa Büyük Şehir Belediyesi Kültür Ve Turizm Daire Başkanlığı” ile halkımızın da bilgisi dâhilinde işbirliği etmiş bulunuyorduk. Daha sonra karşılaştığımız durum ise Ş.B.B’nin kendi reklamını yapması ve bizim emeklerimizi yok sayması oldu. Akabinde araştırmalarımız sonucu Kısas Belediyesi’nin aktif olduğu yıllarda yapılan etkinliklerde ’Kültür Ve Turizm Bakanlığı’ndan yardım alarak etkinliği gerçekleştirdiklerini öğrendik. Bundan yola çıkarak K.T.B’ye aşure etkinliği için malzeme desteği amaçlı proje hazırlayıp sunduk. Daha sonra ‘Alevi Bektaşi Kültür ve Cem evi Başkanlığı’ bizi destekleyeceklerini bildirdi ve aramızda bir protokol oluştu.

Dernek olarak bu yardımı almakta tek bir tereddüt etmedik çünkü Şanlıurfa’daki 4 Cem evinin de bu yardımlardan faydalandığını ve reddetmediklerini biliyorduk. Yine de üst akıl olarak büyüklerimize danışmayı tercih ettik fakat aldığımız cevaplar kendilerinin kabul etmesine rağmen bizlerin kabul etmemesi gerektiği yönünde oldu. Kendileri kabul edip bize aksini yapmamızı söylemeleri ve yıllardır “Gençleri destekliyoruz, yanlarındayız” demelerine rağmen hiçbir şekilde desteklerini sözlü beyan dışında göremediğimizden ötürü biz de bu ortak hareketi onaylayıp yapılan desteği teoride kabul ettik.

Asıl olaylar bundan sonra başladı…

Neden birilerinin Alevi’si oldunuz diye naralar atanların dernek faaliyetlerine maddi yardımları faturalarıyla beraber dernek binamızın kayıt işlerinde mevcuttur. Buna rağmen hakir görülüp hakaretlere maruz bırakılıp ve üstelik menfi çıkarlarımız için bu faaliyetleri gösterdiğimiz söylenip bizleri eleştirmeleriyle karşı karşıyayız oysa Cem evlerinin aldıkları yardımlara hiçbir ses çıkarmayan bu kişiler; amacı halkın kültürü olan bir grup gencin sadece eleştirmeni oldular.

Tüm bu olaylar dâhilinde biz, desteğini görmediğimiz ama sadece duyduğumuz, sözden ibaret, sözde genç savunucuları büyüklerimize cevap olarak;

Tek amacımız etkinlik masraflarına destek olmak amacıyla K.T.B ve aramızda kurulan protokolü reddetmediğimizi bildiriyoruz.

Bugüne kadar yaptığımız faaliyetleri bile bile içimizdeki inancı gördüğü halde bizleri bu olaylar içerisine sürükleyen tüm büyüklerimize kırgınlığımızı bildiriyoruz.

Etkinlikte ‘Bizim görevlendirdiğimiz’ sanatçılar konusuna gelecek olursak;

Sosyal medyada bizlerin ismini kullanarak prim yapan sanatçıya tarafımızca hiçbir davette bulunulmadı üstelik kendisi tarafında bize kaşe (para) belirtilerek katılmayı istediği aktarıldı.

Tarafımıza 60.000 TL istediği bildirdi, bu parayı karşılayamayacağımızı söyledikten sonra bizimle pazarlık yapıp 20.000 TL’ye de gelebileceğini ilettirdi. Referans olduğu kişi bizim nezdimizde doğru bildiğimiz bir kişi olduğundan bu durumu teoride kabul ettik. Kendisiyle asla ve asla birebir diyalog ve herhangi bir platformdan iletişim sağlamadık. Önceki yazıda belirttiğimiz K.T.B ortak protokolünü bilmesine rağmen etkinliğe günler kala “DÖNDÜ”.

Cem evinde söylenen deyişleri Türkü Bar ortamında seslendirmekten hicap duymayan bir şahsın, bizleri inanç katilliğiyle suçlamasına karşılık; böylesi bir kişiliği referansımızı ciddiye alarak kabul ettiğimizden ötürü biz pişmanız.

Bu sanatçıların prim amaçlı yaptığı sosyal medya paylaşımlarının etkisinde kalan bizim canımızdan halkımızdan bazı kişilerce derneğimize taş gelmesi bizleri daha da üzdü.

Tüm olumsuzluklara rağmen 16. Aşure Etkinliğimiz belirlediğimiz gün ve saatlerde gerçekleştirilecek olup tüm halkımıza duyurulur, arz ederiz.

“Kısas Kültürünü Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Başkanlığı”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER