İbrahim Afatoğlu Çanakkale şehitleri için yazdı: Servergazi Türbesi
KONUK YAZARDenizli tarihi ve Alevîlik Bektaşîlik tarihi üzerine kitapları ile tanınan yazar İbrahim Afatoğlu, Server Gazi hakkındaki makalesinde Denizli'nin tarihine ışık tutarken, Çanakkale şehitlerine de şükranlarını sunduğu yazısını okurlarımızla paylaşıyoruz.
Server Gazi’nin doğum tarihi belli olmamakla beraber 12. yüzyılın sonu 13. yüzyılın başlarında yaşadığı sanılmaktadır.
Selçuklu Sultanı Gıyasettin Keyhüsrev tarafından Denizli havalisinin fethi için Mehmet Gazi ile birlikte Server Gazi de ayrı ayrı tümen komutanı olarak görevlendirilmiş. Bu iki komutan birer tümen askerle, o zamanki adıyla Laodikya üzerine sevk edilmiş. Bizans kuvvetleriyle önce Honaz (Colossea) civarında, şimdiki Honaz harabelerinin yakınında çarpışmış. İlk çarpışmada galip gelmişler.
Geriye çekilen Bizans Ordusu’nu izlemiş ve Denizli’nin Deretekke (Sarayköy Caddesi) semtinde yeniden harbe tutuşmuşlar. O sırada Mehmet Gazi şehit olmuş, askerleri Server Gazi’nin emrine geçmiş. İki ateş arasında kalan Bizans Ordusu yenilip yok edilmiş. Server Gazi, sağ kalan bir düşman askerinin attığı okla Miladi 1210 yılında şehit düşmüş.
Vasiyeti gereği şehit olmadan önce görüp çok beğendiği şimdiki türbesinin bulunduğu yere defnedilmiş. Selçuklu tümen komutanı olan Server Gazi, Denizli ve çevresinin Türk yurdu haline gelmesinde çok büyük emeği olan kahraman alperenlerden olduğu bilinmektedir.
Server Gazi Türbesi'nde iki sanduka bulunmaktadır. Büyük olan Server Gazi’nin sandukasıdır. Küçük olan da türbedarın oğlunun sandukasıdır.
Rivayete göre; hem kendi bağ ve bahçe işleri ile geçimini sağlayan hem de türbedarlık yapan ailenin genç oğlu, sabah namazını kıldıktan sonra türbenin içerisinde, Server Gazi’nin ruhuna birkaç cüz Kur’an okumuş. Oğlan Kur’an okumayı bitirdikten sonra Server Gazi, kabrinden ayağa kalkmış ve delikanlıya hitaben “Bugün öğle namazından sonra benim yanıma geleceksin, senin yerin benim yanımdadır” demiş ve tekrar kabrine geri dönmüş.
Oğlan, başından geçeni babasına anlatmış ama babası olayı bir anlam verememiş. Delikanlı, öğle namazına müteakip vefat etmiş. Baba, oğlanın sabah anlattıklarını hatırlayınca, Server Gazi’nin vasiyet şeklindeki kerametinin yerine getirilmesi gerektiğini idrak etmiş ve oğlunu büyük alperenin yanına defnetmişler.
KIBRIS SAVAŞINDA SERVER GAZİ
Bizim ziyaretimiz sırasında 78 yaşında olan Hatice Nine, 55 yıldır türbenin temizliğini ve bakımını yapmaktadır. Sever Gazi’yi hem rüyasında hem de gerçekte gördüğünü iddia eden Hatice Nine, Server Gazi’yi iki vagon trenle Kıbrıs Savaşı’na giderken gördüğünü ve kendisine “Hatice, ben hemen gelirim kızım, buraları iyi bak!” dediğini söylemektedir.
Hatice Nine ertesi günü akşama doğru türbeyi aydınlatan gaz lambasını yakmak üzere türbeye gittiğinde, duvarda asılı duran Server Gazi’nin sancağının yerinde olmadığına fark etmiş. Onuncu günü gaz lambasını yakmak üzere tekrar türbeye gittiğinde, sancağın eski yerinde asılı olduğunu görmüş.
O akşam yanında götürdüğü akrabalarından bir kadınla birlikte sancağın üzerinde bir leke olduğunu görmüşler. Hatice Nine, “Herhalde çamur bulaşmış, sancağı yıpratmadan çamuru üzerinden ufalayarak temizleyelim” diyerek sancağı dokunduğunda, eline kan bulaştığını görmüşler.
Bu olayı gözleri yaşararak anlatan Hatice Nine’ye göre Server Gazi ve askerleri Kıbrıs Savaşı’na katılmak için bu sancakla birlikte Kıbrıs’a gittiklerine inanmaktadır.
TERÖRİSTLERE KARŞI SAVAŞAN SERVER GAZİ
Ve yine Türbedar Hatice Nine şu olayı anlatmıştır: Şırnak’ta askerlik yapmış olan bir genç kasabaya gelmiş, Hatice Nine’yi bulmuş. Başından geçen bir olayı ve buraya nasıl geldiğini anlatmış. Şırnak’ta teröristlerle yoğun çatışmalar yaşandığı sırada nöbet tutan Ispartalı gence, nöbet sırasında uyuklayınca birisi dokunmuş ve uyandırmış. Bu olay aynı nöbet sırasında üç kere tekrarlanmış.
Genç, sonuncu uyuklamasında bir rüya görmüş ve rüyasında bir kişi “Ben Server Gazi’yim. Denizli’nin Yeşilköy beldesinde oturuyorum. Orada Hatice diye birisi var. Onu bul. O seni bana getirecektir. Benim ziyaretime gel!” demiş.
Asker, teskeresini aldıktan sonra Denizli’ye gelmiş. Hatice Nine’yi bulmuş ve başından geçenleri anlatmış.
VALİYİ HASTALIKTAN KURTARAN SERVER GAZİ
Halk arasında anlatılan bir başka menkıbe de şöyledir: Bugünkü türbeyi yaptıran Denizli Valisi, İzmir Valisi olmuş. İzmir’de kalbinden rahatsızlanıp hastaneye yatmış.
Geceleyin Server Gazi, eşkire ona görünmüş ve göğsünü üç kere sıvazlayarak, “Senin önemli bir şeyin yoktur oğlum, bir şeyin kalmadı. Sabahleyin kalkarsın ve gidersin!” demiş.
Sabahleyin vali, doktorlar tarafından tekrar muayeneden geçirilmiş ve hiçbir rahatsızlığının kalmadığı anlaşılmış.
Valinin arkadaşları Hatice Nine’yi aramış, bu olayı anlatmış ve valinin selamını söylemişler.
Çanakkale Savaşlarında hayatını kaybeden bütün şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz...
İBRAHİM AFATOĞLU / DENİZLİ
İlginizi Çekebilir