© Alevi Haberler

DEM’in “kitapsız, peygambersiz Alevilik” iftirasına tepki yok!

Terör örgütü PKK’nın eylemlerine verdiği destekle bilinen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti)’den Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Yüksel Mutlu Alevilerin “bir kitabı, peygamberi yok” dedi. Tabelasında Alevi yazmak dışında Alevilikle bağları meçhul örgütlerden ses gelmedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Yüksel Mutlu, 1 Ağustos’ta terör örgütünün kadın faaliyetlerinin yoğun olarak haberleştirildiği bir sitede Alevilik Bektaşilik hakkında konuştu.

Aleviliğin “eski ve kadim bir inanç olduğu”nu ve “Aleviliğin Zerdüştlüğe kadar giden yanı” olduğunu iddia eden Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu Eşsözcüsü Mutlu devamla, Aleviliğin “Kendi içerisinde bir hiyerarşisi yoktur” ve “Dolayısıyla kendi içinde bir kitabı, peygamberi yok” demişti.

“Bizim yazılı bir kitabımız yok, sözlü bir gelenek üzerinden yürüyen bir inanç sistemi” diyerek iddialarını sürdüren Mutlu, Alevilerin kitapsız ve peygambersiz olduğu iddialarını tekrar ederken, “Alevilik bir kır inancı” demişti.

TABELASINDA ALEVİ YAZAN ÖRGÜTLER SESSİZ!

DEM’li Mutlu’nun saçma ve gerçek dışı beyanlarına karşı tabelasında Alevi yazan örgütler sessiz kaldı.

Bir çocuğun kampta yaptığı işarete bile hep birlikte açıklama yapan örgütler, DEM’li Mutlu’nun Aleviliği Alisiz Alevilik bağlamında tanımlamasına ve iftiralarına sessiz kaldılar.

“Kır inancı” diyerek, dünyada olmayan bir din kategorisi de açan DEM’li Mutlu’nun Aleviliği aşağılaması da bu örgütlerin itiraz etmesine neden olmadı.

Alevilik dışında her konuda günde iki kez ortak açıklama yapan örgütlerin Aleviliğe açıkça saldırı anlamına gelen bu ifadelerine tepki vermemesi dikkat çekti.

DEM’Lİ MUTLU ALEVİLERDEN ÖZÜR DİLEYECEK Mİ?

Alevilerin kitabının da, peygamberinin de yüzlerce yıldır okunan deyişlerde, her cem ibadetinde birlikte söylenen nefeslerde ifade edildiği belirten Alevi inanç önderleri, terör örgütü PKK’ya verdikleri destekle ve öldürülen teröristlerin taziyelerine katılmakla tanınan DEM Parti’den gelen bu iftiralara sessiz kalan tabelasında Alevi yazan örgütlerin gerçek kimliğinin de ortaya çıktığını vurguladılar.

DEM’li Mutlu’nun özür dilememesi halinde, bunun parti politikası olarak anlaşılacağının altını çizen Alevi kanaat önderleri, “bu durumda Alisiz Aleviliğin siyasi temsilcisinin terör örgütü ile bağları ile gündeme gelen bir partinin olduğunun anlaşılmasının bütün Aleviler nezdinde anlamlı olacağını” belirttiler.

SESSİZ KALAN ÖRGÜTLER ALEVİ Mİ?

Bir siyasi parti temsilcisinin Alevilik tanımı yapmaya kalkışmasının yarattığı vahim durum bir yana, başka partilerin açıklamalarına tepki veren Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Kültür Dernekleri, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Bektaşi Federasyonu ve Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu gibi örgütlerin DEM karşısında susması ise Aleviler arasında tepkiye neden oldu.

“Eğer çıkıp kitabımız Kur’an, peygamberimiz Hz. Muhammed diyemiyorlarsa, bunlar Alevi de değildir. Bunlar bir kere olsun ceme dahi girmemişler mi, “Adı güzel, kendi güzel Muhammed” nefesini okumamışlar mı? Neden bu rezalete susuyorlar?” diyerek tepkisini ifade eden bir Ağuiçen dedesi, Kur’an ve Hz. Muhammed’i sahiplenmeyen kişinin Alevi de olamayacağını belirtti.

HORASAN ERENLERİ’NDEN TEPKİ

Horasan Erenleri Dernekler Dederasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan, DEM Partili Mutlu’nun sözlerine tepki gösterdi.

Alevi Bektaşileri tanımlamaya kimsenin haddi olmadığını belirten Özkan, “DEM Parti halt etmiş, bir an önce, Alevi Bektaşi toplumundan özür dileyerek bu densizliği düzeltmeleri gerekir” dedi.

Horasan Erenleri Dernekler Federasyonu Genel Sekreteri Ali Rıza Özkan, Alevi Bektaşi kurumlarına da çağrıda bulunarak, “Alevileri siyasete istismar etmek için, kendi amaçlarına piyon yapmak için yapılan bu konuşmaya karşı en güçlü şekilde cevap vermeye çağırıyorum” dedi.

Aleviliği temsil iddiasındaki pek çok inkarcı örgüt için DEM Parti’nin bu görüşlerine karşı takındıkları tavırın turnusol olacağını vurgulayan Özkan, “şimdi ak ile kara belli olacak, bakalım bu deli saçması hakaretlere kimler sessiz kalacak” dedi.

Alevi Bektaşilerin peygamberinin Hz. Muhammed, kitabının da Kur’an olduğunun tartışma dışı olduğunu, Hacı Bektaş Veli’den Aşık Veysel’e kadar tüm tarihsel süreçte bunun tersi tek bir örnek dahi olmadığını vurgulayan Özkan, “Alevi Bektaşi inancını tümden inkar eden Yüksel Mutlu bu görüşleri ile özünde Aleviliğin inkârı üzerine kurulu Alisiz Aleviliğin komuta merkezini de ifşa etmiş oldu” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER