Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu başladı
GÜNDEMTunceli Valiliği, Munzur Üniversitesi ve Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı’nın iş birliğinde düzenlenen “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” başladı.
“Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu”, Munzur Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki Ana Fatma Salonu’nda gerçekleştirilen açılış oturumuyla başladı.
Munzur Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezinde başlayan ve üç gün sürecek olan sempozyum programında, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden gelen çok sayıda akademisyen ve araştırmacı bildiri sunacak.
Şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşımızının okunmasının ardından Celal Abbas Ocağı’ndan Ahmet Fethi Erdoğan Dedenin verdiği gülbeng ile sempozyum başladı.
TUNCELİ’NİN HORASAN İLE KADİM BAĞI
Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Kenan Peker, Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir ve Alevilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Aziz Altı’nın açılış konuşmalarını yaptığı sempozyumda “Tunceli'nin kültürel mirası, tarihi derinliği ve Horasan ile olan kadim bağı” detaylı bir şekilde dile getirildi
Başkanlığını Munzur Üniversitesi’nden Doç. Dr. Aziz Altı’nın yaptığı açılış oturumu, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Gül’ün sunduğu “Osmanlı Dönemi Dersim’in Islahına Yönelik Hazırlanmış Layihaların Ortak Özellikleri (19. Yüzyıl)” ile Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu’nun sunduğu “Sarı Saltuk Kültü ve Türk Dünyasının Entegrasyonu” adlı bildirilerle tamamlandı.
ÖZDEMİR: HER TÜRLÜ GÖRÜŞÜN TARTIŞILMASI SON DERECE ÖNEMLİDİR
Sempozyumun açılış programında konuşan Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanı Alirıza Özdemir: “Bilimsel faaliyetler, belgelerin bilgilerin ve fikirlerin tartışıldığı özgür platformlardır. Bu sempozyumda da her türlü fikir, her türlü görüş tartışılacaktır, konuşulacaktır. Biz de heybemize yeni bilgiler alarak geri döneceğiz. Karşılıklı saygı çerçevesinde her türlü görüşün tartışılması, konuşulması sahih bilgiye ulaşmamız açısından son derece önemlidir” dedi.
Öte yandan genç öğrencilere de mesaj veren Özdemir, “babanızdan, dedenizden ve atalarınızdan duyduğunuz bilgi en doğru bilgidir. Kim ne derse desin dedelerinizden ve onların da kendi dedelerinden duyarak nesilden nesile aktardıkları bilgi en kıymetli bilgidir. Tunceli semâlarında 'Horasan'dan geldik' cümlesi milyonlarca kere tekrarlanmıştır. Bu bilgi icat edilmiş veya uydurulmuş bir bilgi değildir. Aksine yalın bir gerçekliğin güçlü ifadesidir. Bu soy kütüğüne sahip çıkıp gelecek kuşaklara aktarmak hepimizin üzerine düşen ortak bir ödevdir. Size bu bilinçle hareket etmenizi tavsiye ediyorum” ifadelerine yer verdi.
SİBİRYA’DAN TUNCELİ’YE MEZAR TAŞLARI
Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu Munzur Üniversitesi’nde düzenlenen “Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli Sempozyumu” kapsamında düzenlenen ve Prof. Dr. Mustafa Aksoy’un uzun yıllar yaptığı saha araştırmalarında çektiği resimlerden oluşan “Kültürel DNA Örnekleri Olarak Sibirya’dan Anadolu’nun Horasan’ı Tunceli’ye Mezar Taşları ve Damgaların Yolculuğu” adlı fotoğraf sergisi ve ardından verilen gala yemeğine katıldı.
Vali Tekbıyıkoğlu, etkinlikte sanatçılar ve akademisyenlerle bir araya gelerek gecenin ilerleyen saatlerine kadar birlikte türküler söylediler.
İlginizi Çekebilir