Alevi Bektaşilerin Muharrem orucu başlıyor
GÜNDEMAlevi Bektaşilerin Muharrem orucu başlıyor. Pek çok meraklılar tarafından 2024 Muharrem orucunun ne zaman başlayacağı araştırılıyor. Alevi Bektaşilerde Muharrem orucu ve Muharrem orucu nasıl tutulur konularında derlediğimiz bilgileri okurlarımızla paylaşıyoruz.
Alevi Bektaşi inancında birden fazla şekilde oruç ibadeti vardır. Alevi Bektaşilerin oruçları içerisinde en bilinenler Hızır ve Yas-ı Muharrem oruçlarıdır.
Hicri takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının birinci gününde Yas-ı Muharrem orucu başlar.
2024 MUHARREM ORUCU NE ZAMAN?
2024 yılında Muharrem ayının ilk günü 7 Temmuz’dur.
Dolayısıyla, 7 Temmuz Muharrem orucunun da ilk günüdür.
10 Muharrem olan 16 Temmuz İmam Hüseyin ve beraberindekilerin şehadeti, 19 Temmuz ise Aşure günüdür.
İslâm inancına göre Muharrem ayı, savaşmanın yasaklandığı, haram kabul edildiği dört aydan biridir ve Allah’ın ayı olarak bilinir.
Ramazan ayından sonra en faziletlisi olarak kabul edilen bu ayda oruç tutulur.
Muharrem orucunun tarihi Âdem peygambere kadar gider. İslâm peygamberi Hz. Muhammed de Muharrem orucu tutmuştur.
İslâm inancında Muharrem orucunu tutanlar, Allah’a olan sadâkat ve inançlarını güçlendirirler.
Ayrıca, bu ayda oruç tutarak Şah-ı Şehidân Hz. Hüseyin’e olan sevgiyi ve saygıyı göstermek, onun şehit edildiği olayı hatırlamak ve önemsemek dini bir görev olarak kabul edilir.
ALEVİ BEKTAŞİLERDE MUHARREM ORUCU
Muharrem orucu Alevi Bektaşiler için hem ibadettir ve hem de başta Hz. Hüseyin olmak üzere Kerbela’da şehit edilen Ehl-i Beyt evlatları için tutulan yastır.
Muharrem orucu 12 gün boyunca Allah rızası için tutulan bir oruçtur. Matem ise Kerbela şehitleri ve tüm Ehl-i Beyt yolunda şehadet şerbetini içenleri unutmamak için tutulur.
Alevi Bektaşilerde Muharrem orucu, diğer oruçlar gibi tutulmaz. Bunun nedeni, Kerbela’da yaşanan ve insanlık tarihinin yüreğinde silinmez bir iz bırakan acı olaylardır.
MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?
Muharrem orucuna yasın da eklenmesi ister istemez bazı yasakları beraberinde getirmiştir.
Muharrem orucunun başlamasıyla eğlence yerleri kapatılır. Eğlence yapılmaz. Kan akıtılmaz, can incitilmez, düğün, nişan, sünnet ve benzeri eğlence türü kutlamalar yapılmaz.
Et yenilmez, su içilmez, insana zevk veren her türlü eylemden sakınılır. Çünkü bu bir matemdir.
Alevi Bektaşilerde su içmeyerek Kerbela da şehit olan Hz. Peygamberin (s.a.s) torunu Hz. Hüseyin ve yakınlarının susuzluk ızdıraplarına ortak olunmaya, o çileyi hissetmeye çalışılır.
Oruç boyunca su ihtiyacı, sulu gıdalar alınarak herhangi bir sağlık sorunuyla karşılaşılması önlenmeye çalışılır, ama elden geldiğince saf su içilmemeye çalışılır.
Muharrem orucunun on ikinci gününden sonra, Kerbela’da Hz. Hüseyin’in oğlu İmam Zeynel Abidin’in kurtulup peygamber soyunun kesilmeyip devam etmesinin şükrânesi olarak ve tutulan orucun kabul olunması için kurban kesilir, çoğunlukla ise, Aşure yapıp dağıtılır.
İlginizi Çekebilir