700 yıllık Yunus Emre Divanı çalıntı mı?
KÜLTÜR SANATYaklaşık 700 senelik en eski “Karaman Nüshası” Yunus Emre Divan’ının müzayede ile satışa sunulacağı haberi büyük tartışma yarattı. Eserin vakıf malı olması nedeniyle, satılamayacağı iddia ediliyor.
Phebus Müzayede tarafından yapılan bir duyuruya göre, 24 Kasım’da yapılacak açık artırma ile şu ana kadar bilinen en eski Yunus Emre Divanı yeni sahibine geçecek.
AKADEMİSYENLER MÜZAYEDEYE İTİRAZ ETTİ
Ancak bazı akademisyenler eserin Kirişçioğlu Şeyhi Bekir Efendi’nin uhdesindeki bir “vakıf malı” olduğunu iddia ederek Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın satışa el koyması gerektiğini savunuyor.
Türkiye gazetesine konuşan Prof. Dr. Mustafa Tatçı, satışa koyan ailenin, eseri Şeyh Bekir Efendi’den emanet aldığını ancak ölümü üzerine geri vermediğini iddia ediyor.
Azmi Avcıoğlu’nun 1940’ta Konya dergisinde yazdığı makalenin bu hadisenin delili olduğunu savunan Tatçı “Avcıoğlu, şeyhin eseri aileye emanet ettiğini ama vefat edince onlarda kaldığını yazıyor. Aileye düşen görev nüshayı Millet Kütüphanesi gibi bir kuruma iade etmektir” diyor.
MÜZAYEDE FİRMASI İDDİALARI KABUL ETMİYOR
Phebus Müzayede’nin yöneticisi Şükrü Oral ise iddiaları reddederek nüshanın başkasına ait olduğuna dair bir delil bulunmadığını savunuyor.
Oral “Esere senelerdir sahip çıkan bir aile var ve bizim aracılığımızla nüshayı satmak istiyorlar. Satıcı aile, eserin yüz yıldan fazla bir zamandır ellerinde olduğunu söylüyor. İddia edildiği gibi eserin çalıntı olduğuna dair hukuki bir delil de yok. Bir başkası kendisine ait olduğunu iddia ediyorsa bunu ispatla yükümlüdür. Hoca’nın (Mustafa Tatcı) iddia ettiği gibi eser, bir yere aitse dava açmaları lazım. Hâlihazırda bize açılmış bir dava yok. Fakat bazı devlet yetkilileri ise gayriresmî kanallardan bize ulaşıp eserin müzayededen çekilmesini istediler. Biz bunu doğru bulmuyoruz. Durum ‘Dreyfus Davası’na döndü. Müzayede İngiltere’de olsa böyle bir durum olmayacaktı” diyor.
İlginizi Çekebilir